20201203-124126-L-1920x1920we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Støjberg afviser:
Jeg har ikke givet ulovlig ordre

14. dec. 2020 11.34
Tidligere minister Inger Støjberg (V) hæfter sig ved, at direkte ulovlig ordre ikke er fundet i undersøgelse.

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skriver på Facebook efter kommissionskonklusion, at hun "ikke har afgivet en ulovlig ordre" i instrukssag. Men hun medgiver, at der er begået "fejl".

Instrukskommissionen har mandag afgivet sin første delkonklusion. Her står blandt andet, at Inger Støjberg var vidende om - og advaret om -, at hendes instruks fra 2016 om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, var ulovlig.

Kommissionen har dog ikke fundet grundlag for at konkludere, at "Inger Støjberg direkte har udtalt en tjenestebefaling om, at ministeriets embedsfolk skulle iværksætte en administration i strid med loven".

- Konklusionen fra barnebrudskommissonen er, at jeg på intet tidspunkt har bedt nogen om at udføre noget ulovligt. Præcis som jeg hele tiden har sagt det både til Folketinget og i medierne.

- Der er blevet begået fejl i sagen. Det bliver jeg kritiseret for, og den kritik tager jeg selvfølgelig til mig. Men det ændrer ikke på, at jeg ikke har afgivet en ulovlig ordre, skriver Inger Støjberg på Facebook.

Inger Støjberg selv har under sagen henvist til et notat, hvor det fremgik, at der ikke skulle ske en undtagelsesfri adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Den forklaring har kommissionen helt tilsidesat, da Inger Støjberg - trods advarslerne - efterfølgende holdt fast i, at alle asylpar skulle adskilles.

- Kommissionen har desuden lagt til grund, at Inger Støjberg fastholdt sit ønske trods flere mundtlige advarsler fra embedsværket om, at en undtagelsesfri ordning ikke ville være lovlig, skriver Instrukskommissionen.

På Facebook skriver Inger Støjberg, at hun læser konklusionerne som et udtryk for, at hun ønskede at adskille asylpar, hvor den ene er mindreårig.

- Ingen skal være i tvivl om, at jeg hele vejen igennem har haft et meget stort ønske om, at alle par med barnebrude blev skilt fra hinanden på de danske asylcentre, så barnebrudene ikke længere skulle bo sammen med deres ældre mænd.

- Sådan har det været hele vejen igennem. Det var det dengang. Det er det stadig, og det vil det også være i fremtiden, skriver Inger Støjberg.

/ritzau/