c20200320162617100_1000
- Det kunne da ikke passe, at vi i den krisesituation havde fået en så vanvittig god aftale, siger Thomas Strømsholt, Foto: Heidi Lundsgaard, Fagbladet 3F/

Stilladsformand: Vi har fået et vanvittigt godt OK-forlig

21. mar 2020, 06:00
Thomas Strømsholt, der ellers har været meget kritisk i forhandlingsforløbet, er imponeret over bygningsarbejdernes overenskomstaftale.

I månedsvis har stilladsformanden Thomas Strømsholt med sin ivrige talestrøm og hyppige medieoptrædender været en af fagbevægelses fremmeste fortalere for at sætte hårdt mod hårdt ved de netop afsluttede overenskomstforhandlinger med byggeriets arbejdsgivere.

Det ultimative krav fra Thomas Strømsholt har været at sikre et markant løft af lønnen til lavestlønnede i byggebranchen, og han har ikke tøvet med at rasle med strejkesablen.

I det forlig, der landede natten til tirsdag i denne uge, blev det krav imidlertid ikke imødekommet, og derfor vil det nok komme bag på nogle, at stilladsformanden nu er overmåde imponeret over aftalen.

- Jeg er faktisk selv overrasket. Da jeg stod med den endelige aftale i hånden, var jeg næsten sikker på, at der måtte være lavet en fejl, for det kunne da ikke passe, at vi i den krisesituation og med det nye styrkeforhold, vi nu var havnet i, havde fået en så vanvittig god aftale, siger Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, til Fagbladet 3F.

Han henviser selvfølgelig til krisen med corona-virussen, der i sidste uge landede som en bombe over hele samfundet, netop som byggeriets overenskomstforhandlinger var ved at gå ind i 11. time.

- Det vendte det hele på hovedet og gjorde vores forhandlingssituation helt umulig. Hvor vi før havde god styring og vores konfliktvåben intakt, fik Dansk Byggeri (arbejdsgivernes organisation, red.) med ét overhånden og kunne bruge krisesituationen mod os i forhandlingerne. Vores krav om at løfte bunden for de lavestlønnede var simpelthen ikke længere en mulighed, siger Thomas Strømsholt.

Seje forhandlere

- Derfor er vores forlig også langt, langt bedre, end man kunne forvente i situationen, og jeg har kæmpe respekt for verdens sejeste forhandlere, Claus og Palle, og hele vores forhandlingsudvalg, siger han til Fagbladet 3F.

Det er formand Claus von Elling og næstformand Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppen, der har været topforhandlere for 60.000 lønmodtagere i byggebranchen.

Du har været ude at tale om at løfte lønnen med 30-50 kroner, så hvordan kan du nu være tilfreds?

- Jeg er ikke tilfreds med, at vi ikke fik det løft, som vi havde kæmpet for, men jeg er sindssygt imponeret over, at vi kunne vende situationen og få et forlig, der på mange områder er bedre end industriens, siger han.

Det var netop industrien, der i februar indgik det såkaldte gennembrudsforlig, der langt hen ad vejen sætter de økonomiske rammer for de øvrige brancher.

Selv om byggeriets nye overenskomst indeholder en stigning på mindstebetalingen på 7,50 kroner i timen over de næste tre år, præcis som industriens, så lægger Thomas Strømsholt vægt på, at bygningsarbejderne ikke har fået industriens overenskomst “trukket ned over hovedet”, som han siger.

- Det her er byggeriets egen overenskomst, og jeg er fly forbandet over dem, der på sociale medier og andre steder påstår, at vi har fået fået trukket industriens forlig ned over hovedet. De skal gøre sig selv den tjeneste at sætte sig ned og læse protokollaterne, siger han.