Offentligt ansatte knokler under coronakrise:
Sosu'en Michelle finder stor mening i jobbet lige nu

Michelle
Sosu-assistenten Michelle Bramsted beroliger de borgere, hun har ansvaret for, med, at hun og kollegerne er der dag og nat - uanset hvad der sker. Foto: Privat
TEMA: Corona i Danmark
12. mar. 2020 21.46
Coronavirus er for alvor blevet en realitet i Danmark, og for mange er det forbundet med besvær og bekymringer om stort og småt. Men for sosu-assistent Michelle Bramsted giver det anledning til ekstra arbejdsglæde.

Mens en stor del af danskerne gør klar til at arbejde hjemmefra, er der faggrupper, der gør sig klar til lange, travle arbejdsdage på grund af coronapandemien.

LÆS OGSÅ: Danske giganter i coronaberedskab: Fjerner stole og dropper makeuppen

Det gælder blandt andet landets sundhedspersonale. A4 Arbejdsliv har talt med tre offentligt ansatte, der lige nu står i forreste række for at drage omsorg for syge og ældre danskere.

En af dem er den 43-årige sosu-assistent Michelle Bramsted, der arbejder på et kommunalt rehabiliteringscenter i Greve på Sjælland. Her kommer patienter, der er udskrevet fra hospitalet, men stadig er for dårlige til at være i eget hjem.   

- Når der sker sådan noget her, giver det ekstra god mening at have den her uddannelse. Vi er faktisk uundværlige. Dem, der bliver sosu-assistenter, kan godt lide at servicere andre, så jeg er da i mit es lige nu, hvor der virkelig er brug for mig, siger hun.   

Stilhed før storm

Michelle Bramsted fortæller, at personalegruppen på en briefing torsdag, hvor de skulle stå med en meters mellemrum til hinanden, fik at vide, at der muligvis kommer overbelægning på rehabiliteringscenteret, hvor der almindeligvis kan være 37 borgere ad gangen.

- Vi er helt klar på at tage ekstra vagter, for det her er ekstraordinært. Der har egentlig været lidt stille i dag, men der er sådan lidt en underlig stemning af, at det er stilhed før stormen, siger hun.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil hjælpe danske arbejdspladser

Men selvom situationen er speciel, er der også paralleller til den virkelighed, som Michelle Bramsted og hendes kolleger normalt arbejder i.

- Andre tager ud for at købe håndsprit nu, men vi er vant til at spritte hænderne af mange gange i timen. Det gør vi normalt, og det gør vi stadigvæk. Vi er vant til at arbejde med smitsomme sygdomme, siger hun og fortæller, at hun da heller ikke har hørt om kolleger, der er skræmt af den nye virus.

Det er dog et stort opmærksomhedspunkt ikke at smitte nogle af borgerne med corona, da de er meget svage og har flere komplekse sygdomme. Derfor vil det ifølge Michelle Bramsted være en katastrofe, hvis borgerne bliver smittet.

Portører møder trofast op

På Nordsjællands Hospital Hillerød er serviceassistenterne helt indforstået med, at de skal møde på arbejde, selvom resten af Danmark mere eller mindre er lukket ned, fortæller Steen Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for serviceassistenterne på hospitalet. De transporterer patienter, gør rent og serverer mad. 

- Der er ikke nogen af kollegerne, der har sat spørgsmålstegn ved, at de skal på arbejde i den her tid. Ellers er man heller ikke på et hospital, siger Steen Andersen, der også selv har det sådan:

- Jeg er jo ansat til det, så jeg møder op. Jeg har intet belæg for at blive hjemme.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Steen Andersen og hans kolleger tager mange forbehold for ikke at blive smittet eller smitte andre med virus. Privatfoto.  

Han fortæller dog, at han onsdag aften blev ringet op af nogle kolleger, der var i tvivl om, hvorvidt de også var blandt de offentligt ansatte, der ikke skulle møde på arbejde. Ligesom mange andre havde de i fjernsynet hørt statsminister Mette Frederiksen (S) sige på et pressemøde i Statsministeriet, at alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner fra mandag sendes hjem. Og at alle uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner lukker ned de næste par uger.

Men der var udelukkende tale om forvirring. Det handler ikke om, at serviceassistenterne foretrækker at blive hjemme, forsikrer tillidsrepræsentanten.

- Folk er ikke bange for at gå på arbejde, men det er klart, at nogen blev lidt betænkelige, efter der var kolleger, der blev sendt i karantæne, fortæller Steen Andersen.

LÆS OGSÅ: Gigant sender ansatte hjem: Op mod 8.000 ramt

I alt blev ni ansatte på Nordsjællands Hospital Hillerød sat i karantæne, efter at en patient, der viste sig at være coronasmittet, i sidste uge var mødt op i akutmodtagelsen.

"Alle forstår alvoren"

Randi Matthiesen, der er leder på plejehjemmet Åhaven i Ferritslev på Fyn, fortæller, at hun og personalet har rygende travlt i de her dage. Blandt hendes medarbejdere er der dog heller ingen, der ikke er klar til at trække i arbejdstøjet.

- Alle er meget imødekommende og forstår alvoren i det her. De er vældig fornuftige og følger med, siger hun.

Personalet tager mange forholdsregler, og ingen må møde op med sygdom – heller ikke selvom de bare er lidt forkølede eller hæse, påpeger plejehjemslederen. Der er stort fokus på, at de ikke smitter beboerne, der er særligt udsatte, hvis de bliver ramt af den nye coronavirus.  

-  Jeg snakker meget med medarbejderne om, hvad de laver i fritiden, så de for eksempel ikke mødes med nogen, der lige har været i Italien, siger Randi Matthiesen og fortæller, at en medarbejders mand, der kommer fra skiferie i Østrig, skal i karantæne hos sin søn, så den pågældende medarbejder kan blive ved med at indgå i vagtplanen.

Alle pårørende på plejehjemmet er blevet bedt om ikke at komme på besøg, med mindre det er strengt nødvendigt. De plejehjemsmedarbejdere, der har mindre børn, bliver tilbudt nødpasning af kommunen, fortæller lederen.

LÆS OGSÅ: Corona lægger Arbejdstilsynet ned: Fleste tilsynsbesøg indstilles

Sosu-assistent Michelle Bramsted fortæller, at hendes kolleger med små børn skal finde ud af, hvordan deres børn kan blive passet. Men generelt er alle parate til at møde op og give den en ekstra skalle.

Nogle af borgerne på det center, hvor hun arbejder, er nervøse for, hvad der kommer til at ske i den kommende tid, oplever hun. 

- Der siger jeg til dem, at uanset hvad der sker, kan du godt regne med, at jeg kommer i morgen. Vi er her om morgenen, aftenen og natten. Og vi er her også på søndag og alle helligdage, siger hun.