20201111150212528_1000
De strammere regler i syv nordjyske kommuner gælder til 3. december, men statsminister Mette Frederiksen (S) åbner for, at de kan løsnes før. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Mette F. åbner for at løsne nordjyske restriktioner før tid

11. nov. 2020 15.18
Syv nordjyske kommuner har stramme restriktioner indtil 3. december. Statsminister håber, de kan løsnes før.

I Nordjylland er syv kommuner nærmest lukket helt ned, og de stramme restriktioner gælder som udgangspunkt indtil 3. december.

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner onsdag i et opslag på Facebook for, at nogle af dem kan løsnes før tid.

- Forhåbentligt kan nogle af restriktionerne løsnes tidligere – det afhænger af de løbende risikovurderinger fra sundhedsmyndighederne.

- Men det er klart, at regeringen har ikke nogen interesse i at fastholde restriktioner i længere tid, end hvad der er nødvendigt, skriver statsministeren.

Hun medgiver, at kommunerne er under et stort pres. Kommunerne er Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

Blandt restriktionerne er, at alle borgere opfordres kraftigt til ikke at forlade deres egen kommune.

Skolebørn fra 5.-8. klasse er sendt hjem, og også offentlige og private arbejdspladser opfordres til at have så mange til at arbejde hjemme som muligt.

Også restauranter, barer og caféer er blevet lukket.

Desuden er offentlig transport begrænset. Kun folk med kritiske jobfunktioner må rejse med bus på tværs af kommunegrænser til og fra arbejde. De skal medbringe et brev fra deres arbejdsgiver om, at de har en kritisk jobfunktion.

Det strammere greb i kommunerne blev indført i sidste uge, efter at det kom frem, at der er sket en mutation af coronavirus blandt mink.

En kommende coronavaccine kan være mindre effektiv over for mutationen, og derfor har myndighederne vurderet, at mutationen udgør en potentiel risiko for folkesundheden.

Regeringen har besluttet, at alle mink i Danmark skal aflives, så mutationen - eller en ny mutation fra mink - ikke vil sprede sig i befolkningen.

Senere er det kommet frem, at regeringen ikke har lovhjemmel til at kræve raske mink uden for sygdomsområder slået ned.

- Jeg vil inderligt appellere til, at I bliver ved med at bekæmpe corona. Også selvom regeringen undervejs i det her lange forløb begår fejl. Det gør vi. Og det har vi gjort, skriver statsministeren på Facebook, hvor hun kalder coronaepidemien for den største krise siden Anden Verdenskrig.

/ritzau/