20200630-092029-L-1920x1280we
De seneste fire uger har SSI ugentligt offentliggjort en 14-dages prognose for, hvordan smittespredningen ventedes at udvikle sig i landets fem regioner. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

SSI dropper forudsigelser om coronasmitte

26. nov. 2020 07.59
Prognoser for smittens udvikling de kommende 14 dage var for skæve, mener SSI. Blandt andet fordi de ikke tog højde for ændringer i tiltag mod smittespredning.

Statens Serum Institut (SSI) dropper sine ugentlige prognoser for, hvordan coronasmitten vil udvikle sig i Danmark. Det fremgår af SSI’s hjemmeside.

De seneste fire uger har SSI ugentligt offentliggjort en 14-dages prognose for, hvordan smittespredningen ventedes at udvikle sig i landets fem regioner.

Men de ramte for skævt, lyder det nu. Blandt andet fordi de ikke tog højde for mulige ændringer i antallet af testede eller nye coronarestriktioner.

- Erfaringerne har således vist os, at antagelsen om, at der ikke sker ændringer i den fremskrevne periode, langtfra holder stik, og derfor valgte vi at indstille offentliggørelsen af fremskrivninger, skriver SSI i et svar til Jyllands-Posten.

Derudover har det tilsyneladende været et problem, at prognoserne – der baserede sig på data fra de seneste 11 dage – ikke var følsomme nok til at opfange de store geografiske udsving i smitten.

- Det har vist sig, at det i høj grad er tilfældige og lokale sygdomsudbrud samt konkrete testinitiativer, der har betydning for, hvor mange tilfælde af covid-19, som rapporteres, skriver SSI på sin hjemmeside.

- Dette blev ikke mindst tydeligt, da der blev testet meget intensivt i Nordjylland som en del af indsatsen for at bringe smitten med minkvarianter af coronavirus under kontrol. Den form for ændringer i sygdomsforekomst og teststrategi tager den nuværende model for fremskrivning ikke højde for.

Ifølge Jyllands-Posten advarer SSI også mod at bruge de europæiske tal fra smitteagenturet ECDC’s prognoser. Argumentet er det samme.

Nemlig at prognoserne ikke i tilstrækkelig høj grad opfanger forskelle i smitten mellem landsdele eller tager højde for nye tiltag.

ECDC har onsdag i en ny prognose forudset, at Danmark om en måned kan se frem til en fordobling i antallet af nye daglige smittetilfælde.

Det vil sige, at antallet ifølge ECDC ventes at stige fra de nuværende cirka 1000 dagligt smittede til cirka 2000 dagligt smittede.

/ritzau/