Spot om en person med demens har brug for hjælp

Dement
Møder du en person med demens, som kan se ud til at have brug for en hjælpende hånd, er der en del, du kan gøre. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
3. jan. 2021 11.30
Med tålmodighed og venlighed kan du gøre pressede hverdagssituationer nemmere at håndtere for en fremmed person med demens.

Køen i supermarkedet vokser og vokser. Folk begynder at mumle irriteret, og så er der en, der råber, om ikke der kan åbnes kasse mere.

Og helt oppe ved kassen står en fortvivlet person og forsøger at betale. Men med sit sygesikringsbevis.

Personen kan være ramt af demens. Og det kan gøre det svært at håndtere dagligdagssituationer - særligt under pres.

Møder du en person med demens, som kan se ud til at have brug for en hjælpende hånd, er der en del, du kan gøre. Det fortæller Laila Øksnebjerg, som er neuropsykolog og ph.d. hos Nationalt Videnscenter for Demens.

- Helt generelt skal vi nok være mindre bange for at stoppe op og lægge mærke til, om andre har brug for hjælp. Det er der mange, der kan have, og måske særligt dem med en demenssygdom, siger Laila Øksnebjerg og tilføjer:

- Det er ikke alle i det offentlige rum, der selv vil vide, at de har en demenssygdom. Mange lever bare med konsekvenserne.

Hav tålmodighed

Det første, du skal huske, er tålmodighed.

- Mange kan godt finde ud af at hjælpe sig selv, hvis omgivelserne er tålmodige og ikke presser dem, siger Laila Øksnebjerg.

Har de brug for mere end ro og tid, kan du henvende dig venligt med et tilbud om hjælp. Kan du se det rigtige betalingskort, kan du guide dem til at prøve det i stedet.

Er du i tvivl om, hvorvidt en person kan have brug for hjælp, er der nogle tegn, du kan se efter.

Har personen taget en stor jakke på om sommeren eller er futtet afsted i sutsko, kan den manglende dømmekraft være et tegn på demens.

- Her kan man stille og roligt hilse på folk og indlede en kontakt. Snak lidt om vejret, og så vil man ud fra deres respons hurtigt kunne aflæse, om de har brug for hjælp, siger Laila Øksnebjerg.

Vær positiv

Formuler dig kort og præcist. Spørg, om de har brug for hjælp til at bære poserne eller noget andet konkret. Vær positiv og åben.

- Læg generelt mærke til, om der er en risikosituation omkring dem. Står de i en farlig situation i trafikken, eller står de i supermarkedet og vifter med en masse penge, som andre kan have set?, siger Laila Øksnebjerg.

Møder du en person med demens, der ikke kan finde vej, handler det også om at give dem tid og møde dem med venlighed, siger Lone Harlev, som er sekretariatsleder for Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark.

- Det kan være ved et busstoppested. Hvis de siger, de skal med 12'eren, og du så peger og siger, "det er lige ti meter den vej og så til højre", så kan det være for abstrakt for dem, siger hun og fortsætter:

- Så hvis du har tiden til det, så gå med derhen, og vis vej. Sig: "Her kommer 12'eren, du skal bare vente her".

Er personen blevet væk og kan ikke fortælle, hvem de er, eller hvor de bor, kan du forsøge at kontakte lokale plejehjem eller de lokale myndigheder som den kommunale døgnpleje.

Er personen til fare for sig selv eller andre, kan det i sidste instans være nødvendigt at ringe til politiet.

/ritzau fokus/