Langt over halvdelen af alle Faaborg-Midtfyns biler får hvert år en skade. For at bringe udgifterne til reparationer ned forslår kommunen, at alle SOSU'erne skal på kursus, men det er ikke en rigtig prioritering, mener FOA. Foto: Foto: Kaboompics.com fra Pexels

SOSU’er på Fyn laver for mange buler: Nu vil kommune sende dem på kursus

31. aug 2019
SOSU'er i Faaborg-Midtfyn kommune skal på kursus for at lære at lave færre buler og ridser i kommunens biler. Kommunen bruger næsten halvanden million om året på skader på deres biler. FOA kritiserer prioriteringen

Buler, ridser og ødelagte lys er ganske almindeligt blandt Faaborg-Midtfyn kommunens 400 biler. Faktisk mener kommunen, at syv ud af ti af deres biler hvert år får en skade. Kommunen bruger 1,4 millioner om året, på at udbedre skader på deres biler. Derfor vil kommunen nu sende deres SOSU’er og andre brugere af biler på kursus for at lave færre skader.

LÆS OGSÅ: Natasja Crone - derfor bor vi ikke sammen. 

Louise Brandstrup er sektorformand for FOA i kommunen, og hun finder det dybt kritisabelt, at kommunen vælger at bruge 250.000 kroner på ekstern konsulent hjælp, når SOSU’erne i lang tid har prøvet at gøre opmærksom på, hvad de ser som årsagen til skaderne på bilerne.

- Vi er ikke i tvivl om, at det er pressede køretider, der er årsag til alle skaderne. Der sættes ikke tid nok af til at kunne nå fra borger til borger, og der bliver ikke taget højde for, at man skal holde for tog eller parkere bilen, siger Louise Brandstrup.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Ifølge hende har flere nabokommuner undersøgt det samme, og fundet ud af, at presset køretid er den store synder. Hun er heller ikke i tvivl om, at hvis kommunen lyttede til SOSU’erne, ville de nå til samme konklusion.

Hos Faaborg-Midtfyn kommune anerkender man, at det er relevant at tage de pressede køretider ind i overvejelserne om, hvordan man bringer antallet af uheld ned. Men chef for Politik og Strategi, Heidi Juul Madsen, understreger, at der kan være mange årsager.

- Køretider er også én af de ting, som vil blive taget med i den indledende undersøgelse. Alle forhold, der kan spille ind på antallet af skader, vil skulle indgå i analysearbejdet, skriver hun i en mail til A4 Nu.

Det er nemlig en central del af kommunens plan, at den kvarte million, der kan blive sat af til projektet, først skal gå til at få analyseret årsagerne til alle uheldene.

- Hvis dette projekt bliver vedtaget i forbindelse med budgetforliget, vil det første skridt være en uddybende årsagsanalyse. Når vi kender årsagerne tilbundsgående, vil vi hjælpe medarbejderne med værktøjer til at undgå skader, skriver Heidi Juul Madsen.

En del af spareøvelser

Louise Brandstrup fra FOA finder kommunens prioritering skæv. Det er en del af et såkaldt ’sparekatalog’, som foreslår nedlægning af tre nattevagter på forskellige plejehjem og en udekørende sygeplejerske om natten. Konsekvenserne vil være katastrofale i hendes optik.

- Det er halvdelen af alle dem, der er på arbejde, som forsvinder. Det kommer til at tage alt det faglige ud af vores arbejde om natten. Vi bliver reduceret til opsynsmænd, fordi der ikke kræfter til at hjælpe borgerne, siger Louise Brandstrup og forsætter.

- Det kommer også til at betyde, at dem, der er på arbejde om natten, kommer til at lave flere skader i bilerne, fordi de skal styrte rundt på vejene om natten, så det kommer til at gøre hele spare øvelsen ligegyldig.

Faaborg-Midtfyn kommune anerkender, at de ikke har overvejet, hvorvidt effekterne af et kørekursus til SOSU’erne ikke vil blive overskygget af nedskæringer, der vil presse de tilbageværende medarbejder om natten. Kommunen understreger, at de vil tage det til overvejelse i deres analyse af årsagerne.  

- Arbejdsforholdene vil ganske naturligt være en væsentlig del af den analyse, som er første skridt, hvis dette projekt bliver vedtaget, skriver chef for Politik og Strategi, Heidi Juul Madsen.

Hos FOA i Faaborg-Midtfyn kommune har man svært ved at se, hvad kommunens forslag har med virkeligheden at gøre. Når de hører ord som ”adfærdsanalyse” og ”skadefrekvens”, så lyder det som mistillid til dem som ansatte. SOSU’erne ville ønske, man lyttede mere til dem.

- Der er gået for meget for meget regneark i den. Det er da underligt, at de regner med at kunne spare næsten en halv million, samtidig med at de siger, de ikke ved, hvad årsagen er. De kunne også bare spørge os, der faktisk kører i bilerne først, det synes vi mangler i denne proces, siger Louise Brandstrup.