'Det er jo et rygstød, som de kan bruge til at polstre deres selvtillid,' siger politisk kommentator Jarl Cordua om nye målinger, der viser fremgang for Socialdemokratiet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kanonmåling for S: Varer det ved efter krisen?

6. apr 2020, 16:10
Selvom Socialdemokratiet i nye målinger viser tegn på massiv opbakning blandt danskerne, så er det alt for tidligt at vide sig sikker. Det mener politisk kommentator Jarl Cordua, der kalder regeringens handlen for ‘at gamble’.

Det er gode tider at være socialdemokrat i. Partiet står til en fremgang med hele 34 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er et regulært spring på 8,2 procentpoint sammenlignet med valget sidste år. Det viser en ny Voxmeter-måling foretaget for Ritzau.

LÆS OGSÅ: Løkke til Mette F: - Fortæl os sandheden

Meget tyder på, at regeringens håndtering af den verserende coronakrise møder stor opbakning fra borgerne, der, ifølge en anden Voxmeter-måling fredag, langt overvejende mener, at regeringen har gjort det, der skal til i kampen mod Covid-19.

Socialdemokratiet har grund til at fortsætte arbejdet med god energi i bagagen og en fornyet selvtillid. Det mener Jarl Cordua, der er politisk kommentator og vært på podcasten Cordua og Steno.

Han kalder det ‘en rigtig god måling’. Den er - mener han - udtryk for, at et stort antal midtervælgere nu tilslutter sig rød blok og Socialdemokratiet. Men der er grund til at tage den slags med en gran salt, advarer Jarl Cordua.

- Det er jo et rygstød, som de kan bruge til at polstre deres selvtillid. Det er et udtryk for, at hun (Mette Frederiksen, red.) og regeringen har sat deres fødder ret godt. Spørgsmålet er så, om det varer ved, og det er nok at tage munden for fuld at begynde at omsætte det til stemmer på nuværende tidspunkt, siger han.

Opbakning i krisetider

Han mener, at den nuværende situation i dansk politik er enestående og langt fra normalen. Derfor bliver det langt mere interessant at se på folkestemingen, når krisen er afværget.

- Den interessante måling er den vi laver, når vi er kommet ud fra krisen, hvor omkostningerne står klart. Den måling vil jeg gerne se. Jeg tvivler på, at det kommer til at se helt så godt ud, som det billede, vi ser her, siger han.

Der kan, mener Jarl Cordua, være tale om en form for kådhed, som langt fra er enestående for Danmark. Vi ser nemlig over hele verden, hvordan statsledere, der måske ligefrem var upopulære før krisen, pludselig vinder tilslutning. I USA kalder man den effekt for ‘Rally Around’ The Flag’.

Opfører statslederne sig nogenlunde fornuftigt i de her tider, så får de opbakning. I USA ser man, at selv Donald Trump får opbakning nu. Det er sådan en virkning, der går på tværs af alle ideologier og overbevisninger
Jarl Cordua, politisk kommentator og podcast-vært

- Opfører statslederne sig nogenlunde fornuftigt i de her tider, så får de opbakning. I USA ser man, at selv Donald Trump får opbakning nu. Det er sådan en virkning, der går på tværs af alle ideologier og overbevisninger, siger han.

Effekten er med stor sandsynlighed kun midlertidig, påpeger Jarl Cordua. For på den anden side af krisen venter den store opgørelse og tilhørende regning.

- Så vil det ikke længere samle nationen på samme måde, fordi vi da kun står tilbage med omkostningerne. Det er her, man begynder at stille spørgsmålstegn ved, om de forskellige beslutninger under krisen nu også var de rigtige, siger han og fortsætter:

- Det er her slagsmålene kan begynde, fordi oppositionen kan begynde at sætte ind og sige, at regeringen nok skulle have lyttet lidt mere til dem undervejs.

Sololøb

Netop dette ser vi allerede begynde at ske nu. Hos Venstre skriver formand Jakob Ellemann-Jensen i dag på Twitter, at han og Venstre ikke er blevet inviteret til forhandlinger om en genåbningsplan for Danmark.

Tidligere har Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl offentligt undret sig over, at han endnu ikke er blevet indkaldt til drøftelser i Statsministeriet om netop genåbningsplanen.

Således ytrer flere partier altså, at regeringen ikke er tilstrækkeligt inddragende i deres overvejelser og beslutninger om et Danmark på den anden siden af påsken.

Vi ser her, at Mette Frederiksens og regeringens ageren møder undren blandt oppositionspartier. Er det udtryk for, at hun kører et form for sololøb?

- Man kan i hvert fald sige, at regeringen er ude i at gamble her, hvor de står alene, siger Jarl Cordua.

Er det klogt, og hvad kan det få at betydning for hende?

- Man tager i hvert fald præmien selv, hvis det går godt. Omvendt tager man også hele slaget, hvis det går galt. Og det kan jo være, vi vil se, at nogle af omkostningerne for samfundet kunne være undgået, hvis man havde gjort noget anderledes. I sådan en situation er jeg sikker på, at alle Socialdemokrater, SF’ere og så videre nok vil tilgive hende. Men så er der også alle de andre, som måske er knap så tilgivende.

Hvordan bør Jakob Ellemann-Jensen forholde sig i sådan en situaiton her – hvis vi tænker på, hvordan han får bedst mulig afkast af det?

- Vi ser jo, at de fortsætter med at bakke regeringen op, men at de også begynder at være talerør for særinteresser – i Venstres tilfælde for erhvervslivet. Det er jo nok den kloge beslutning, siger han og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Partiledere indkaldt til møde om genåbning

- Groft sagt kan man sige, at man skal sørge for at bakke regeringen op i den tid, hvor befolkningen bredt set er med dem. Men befolkningen kan jo blive uenige med dem på et tidspunkt, og der er det, at man som opposition kan sætte ind.

Regeringen ventes at præsentere en plan for genåbningen af samfundet inden for kort tid.