20180710-073402-L-1920x1281we__4_
Flere butiksansatte har ringet til deres fagforening HK Handel, fordi de er bekymrede for, at chefen snyder med corona-hjælpen. (Arkivfoto) Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fagforeninger kimet ned: Ansatte frygter chefen snyder med coronahjælp

20. maj 2020, 19:18
Flere fagforeninger får henvendelser fra ansatte, der ved eller frygter, at chefen snyder med hjælpen fra staten.

Under coronaepidemien har politikerne på Christiansborg forsøgt at holde hånden under trængte virksomheder ved at vedtage hjælpepakker med blandt andet lønkompensation. Det betyder, at kriseramte virksomheder kan få betalt en del af lønnen til hjemsendte ansatte.

Men flere fagforeninger oplever nu, at medlemmer ringer, fordi de er bekymrede for, at deres chef snyder med corona-hjælpen. Det skriver DR Nyheder, der har talt med både HK Handel, Prosa og Krifa.

LÆS OGSÅ: Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

- Vi har hørt om tilfælde, hvor der tilsyneladende skulle være krævet lønkompensation for flere timer end medarbejderens arbejdsplan, siger Per Tønnesen, der er sektorformand for HK Handel, der organiserer butiksansatte, til DR.

I HK Handel oplever man hver uge, at medlemmer ringer ind, fordi de føler sig klemt i chefens mulige snyd med lønkompensation. 

Også blandt it-ansatte er der bekymring at spore. Deres fagforbund Prosa har fået en håndfuld henvendelser om problemet. Fagforbundets jurister frygter, at de ansatte kan gøres ansvarlige, hvis de ikke gør indsigelser mod det brev, som alle hjemsendte medarbejdere modtager fra Erhvervsstyrelsen, hvis ens arbejdsgiver får lønkompensation. I brevet står der, at man skal kontakte Erhvervsstyrelsen, hvis man eksempelvis er blevet fyret eller har arbejdet i perioden. Hvis man som ansat ikke reagerer på brevet, frygter Prosas jurister, at man kan gøres ansvarlig, fortæller juridisk konsulent Lisa Dalsager til DR.

Både HK Handel og Prosa har sendt sager videre til Erhvervsstyrelsen, som står for udbetalinger og kontrol med ordningen.

Aftale for whistleblowere

Nu kan der dog være hjælp at hente til de ansatte, der opdager chefens snyd.

Et bredt flertal af Folketingets partier har nemlig onsdag indgået en aftale, der styrker indsatsen mod svindel med hjælpepakkerne med en såkaldt whistleblowerordning. Det betyder helt konkret, at medarbejdere, tillidsrepræsentanter og fagforeninger nu kan tippe anonymt om mulig svindel.

- Dette er en hjælp til alle mennesker på lønkompensation. De får en forsikring for, at hvis deres arbejdsgiver beder dem komme på arbejde i strid reglerne, har de et sted at gå hen, som er fortroligt og sikkert, siger Victoria Velasquez, der er erhvervsordfører for Enhedslisten, til Ritzau

Også i HK Privat er man glad for ordningen, for også her har man oplevet, at medarbejdere er blevet klemt.

- Når man som helt almindelig medarbejder opdager, at ens arbejdsgiver er i gang med at omgå reglerne, eller man ligefrem bliver beordret til selv at gøre det, så står man i et kæmpe dilemma, og vi har desværre tidligere set HK’ere, der bliver frosset ude, chikaneret eller ligefrem fyret, fordi de nægter at snyde eller blot tager en bekymring op med deres chef, siger næstformand Anja C. Jensen i en pressemeddelelse.