Smitte eksploderer på plejehjem:
Undlad at holde jul med de gamle

Juletr__
- Der er ingen grund for familien til at stimle sammen omkring bedsteforældre, og slet ikke hvis de er i risikogruppen og bor på plejehjem. Det er ikke de ældre familiemedlemmer, der har et særligt behov for at ses juleaften, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer. Foto: Arkivfoto Ritzau/Scanpix
16. dec. 2020 15.30

Denne artikel er leveret af vores partner og bliver publiceret på A4 Arbejdsliv som en del af et samarbejde.
Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen.

På en uge er antallet af smittede på plejehjem næsten fordoblet. Ældreorganisation opfordrer: Lad være med at holde jul med ældre pårørende.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Fagligsenior.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Det værste er ved at ske.

Den dødelige coronavirus spreder sig på landets plejehjem.

På kun en uge er antallet af beboere, der er smittet, eksploderet. Fra 116 til 199. Næsten en fordobling.

20 plejehjemsbeboere døde i sidste uge med coronavirus, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

De voldsomt stigende tal får Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer, til at slå alarm.

- Det er forstemmende at se organisationer som Ældre Sagen presse på for at lade familier med børn og børnebørn strømme ind på landets plejehjem. Lige nu er coronaen ved at få alt for godt fat blandt beboerne på plejehjem og i ældreplejen. Det bedste råd er: Lad vær med at besøge dine ældre på plejehjem. Besøget kan være dødeligt, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

 -Der er ingen grund for familien til at stimle sammen omkring bedsteforældre, og slet ikke hvis de er i risikogruppen og bor på plejehjem. Det er ikke de ældre familiemedlemmer, der har et særligt behov for at ses juleaften, siger Palle Smed.

En aften som mange andre

For mange ældre er juleaften en aften som så mange andre. Måske er der pyntet op. Der er julekoncert i fjernsynet.

- Men behovet for at ses i julen er først og fremmest de pårørendes behov. Det ældre har et behov for at se deres allernærmeste ikke kun i julen, men hele året, siger Palle Smed.

Frabeder sig familie-rykind

Palle Smed mener, at de fleste ældre er udmærket klar over, hvilken fare de udsætter sig selv for, og mange har derfor frabedt sig det store familie-rykind i juledagene. Det samme gælder naturligvis de ældre på plejehjem og i ældreplejen.

 -Aflys festen og hold i stedet fast i de daglige eller ugentlige rutiner, hvor det er de samme familiemedlemmer, som besøger familiens ældre. Sådan som det er de fleste dage resten af året. Tag billeder med af børn og børnebørn, som du plejer. Fortæl hvordan det går derhjemme. Om de nære ting, som skaber smil på læben, siger direktøren for Faglige Seniorer.