20180726-173416-5-1920x1281we
En række omegnskommuner er berørt af strejken og i København afhentes der pt. intet haveaffald. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skraldemænd strejker på femte døgn:
Firma vil ikke acceptere valg af tillidsmand

10. nov. 2020 12.59
Ledelsen i Remondis A/S nægter at anerkende de ansattes valg af tillidsrepræsentant, og det har udløst strejke i flere kommuner. Umiddelbart ingen løsning i sigte, siger fællestillidsrepræsentant.

Den overenskomststridige skraldestrejke, der har lammet afhentningen af affald i en række kommuner i hovedstadsområdet, er ikke ovre lige foreløbigt. 

Det fortæller fællestillidsrepræsentant Bjørn Lütjens til A4 Arbejdsliv efter et morgenmøde, hvor en gruppe af medarbejdere i det omstridte renovationsfirma Remondis A/S besluttede sig for at fortsætte strejken.

LÆS OGSÅ: Skraldemænd blokerer indgange: Raser over fyringer

- Som det ser ud, fortsætter arbejdsnedlæggelsen. Der er ikke nogen løsning i sigte lige nu, siger Bjørn Lütjens.

Arbejdsnedlæggelsen, der blev iværksat fredag morgen, tager udgangspunkt i et valg af tillidsmand for medarbejderne i de ramte kommuner, forklarer fællestillidsrepræsentanten.

'Situationen er fastlåst'

- Ledelsen i Remondis vil ikke anerkende valget af den person, medarbejderne har udpeget som tillidsrepræsentant. Det er jo ikke normal kutyme, at firmaer gør indsigelse mod en medarbejdervalgt tillidsrepræsentant, men det har de ret til i overenskomsten, siger Bjørn Lütjens.

Remondis A/S er gået videre med sagen og har gjort indsigelse i det fagretslige system, hvor en voldgiftsag skal afgøre spørgsmålet. 

- Indtil videre er situationen fastlåst. Ledelsen nægter at anerkende valget, og jeg har kolleger, der kræver, at valget bliver anerkendt. Det er der, den står, siger Bjørn Lütjens.

Han understreger, at han kun udtaler sig på vegne af medarbejderne og derfor ikke kan sige noget om, hvilke årsager Remondis A/S har til at gøre indsigelse mod valget.

A4 Arbejdsliv har talt med Pernille Andersen, der er kommunikationschef i Remondis. Hun bekræfter, at striden handler om valget af en tillidsrepræsentant, og at ledelsen er i dialog med de ansatte, men har ingen kommentarer, da Remondis A/S foretrækker at holde dialogen internt.

Skraldmænd i aktion på vestegnen

Det er anden gang, at medarbejderne vælger den pågældende person som tillidsmand, fortæller Bjørn Lütjens.

- Første gang var valghandlingen ikke afholdt korrekt, hvilket firmaet gør indsigelse imod. Så foretager medarbejderne et nyvalg, hvor valghandlingen er korrekt, og det er den selvsamme person, der bliver valgt. Det accepterer firmaet så stadig ikke, siger han.

Ifølge mediet Presse-fotos.dk har skraldefolk tirsdag morgen været i aktion flere steder på Sjælland og taget opstilling ved  forbrændingsanlæggene i Glostrup, Roskilde og på Amager.

Det er langt fra første gang, skraldemænd fra Remondis nedlægger arbejdet.

Tilbage i juni nedlagde medarbejderne arbejdet og blokerede indgangene til Vestforbrændingen i Glostrup og Amager Ressourcecenter på Amager på grund af to fyringer. Også i januar gik over 100 skraldemænd i overenskomststridig arbejdsnedlæggelse på grund af utilfredshed med lokale forhold.

Den nuværende strejke har dog intet at gøre med tidligere situationer, men er en selvstændig sag, fortæller Bjørn Lützen.

Tilbage i maj 2019 var der i 26 kommuner sympatistrejke med skraldemændene i Frederikshavn, der nedlagde arbejdet grundet en strid om arbejdstiden. Den ugelange strejke førte til, at kontrakten mellem Frederikshavn Kommune og Remondis A/S blev opsagt.

Skraldemænd strejker i disse kommuner

På grund af arbejdsnedlæggelsen henter Remondis A/S medarbejdere ikke skrald i disse kommuner.

Brøndby kommune
Gladsaxe kommune
Rudersdal kommune
Lyngby kommune
Gentofte kommune

Derudover er der sat en stopper for afhentning af haveaffald i Københavns Kommune, ligesom kranførere på Vestforbrændingen strejker.