Skoleelever_skolestart_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix
Børne- og Undervisningsministeriet oplyser til folkeskolen.dk, at den generelle anbefaling om en meters afstand fortsat er gældende - også i klasserne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skoleleder: Skolerne har misforstået afstandskrav

14. sep 2020, 12:54
Det er en misforståelse, at afstandskravet ikke længere gælder inde i klassen. Sådan lyder det fra Morten May, der er skoleleder på en lilleskole i Valby. Formanden for københavnske folkeskoleledere, Jeanne Jacobsen, er uenig.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Folkeskolen.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Et eller andet sted er det gået galt med den måde, skolerne har forstået corona-kravene efter sommerferien. Sådan lyder det fra skoleleder på Danmarks største lilleskole, Byens Skole i Valby, Morten May.

- Man skal overholde afstandskravet, medmindre undervisningen forringes væsentligt i indhold og omfang, påpeger Morten May til folkeskolen.dk.

Ifølge lilleskolelederen er det netop i vurderingen af, hvornår undervisningen forringes væsentligt, at det er gået galt.

LÆS OGSÅ: Corona-forvirring blandt ansatte på landets største arbejdsplads: Uklart hvem der skal hjemsendes

- Det er jo der, det bliver en glidebane. Du kan nemlig ikke vurdere det i forhold til, hvad du synes er god pædagogik, eller hvordan du synes, at børn skal være sammen, lyder det fra Morten May.

Morten May mener, at det i virkeligheden er ret simpelt, hvordan reglerne bør forstås.

- Kan du lære børn engelsk, hvis de sidder med én meters afstand? Ja, det kan du godt. Det kan da godt være, at det er røvkedeligt, men det skal du ikke forholde dig til.

Det er dog ikke sådan retningslinjerne, tolkes af Jeanne Jacobsen, der er skoleleder på Tove Ditlevsens Skole og formand for de københavnske skoleledere.

- Afstandskravet er jo ophævet i klassen, siger Jeanne Jacobsen.

I de klasser, som Jeanne Jacobsen er skoleleder for, sidder eleverne, som de gjorde, før corona begyndte at påvirke skoledagen.

Der er jo ingen af os der har lyst til to meters afstand og hjemsendelse af eleverne igen
Morten May, skoleleder

- Sådan som vi er orienteret, så er én klasse i klasselokalet en enhed. De skal undervises i klassen, og derinde er der ikke et afstandskrav på en meter.

Misforståede retningslinjer?

Morten May henviser i sin kritik til de corona-retningslinjer, som Børne- og Undervisningsministeriet udsendte før skolestart. I retningslinjerne står der om afstandskravene:

"På skoler og uddannelsesinstitutioner mv. betyder det, at den generelle anbefaling om 1 meters afstand kan fraviges i de tilfælde, hvor en fravigelse er en forudsætning for at efterleve kravene i de almindelige bestemmelser for undervisningen."

Og det er netop den formulering, der ifølge Morten May har bidraget til misforståelsen.

- Det er vanskeligt formuleret i de retningslinjer, der er lavet. Hvis du kan, så skal eleverne sidde med én meters afstand, medmindre det går ud over undervisningen. Men det er altså ikke dig selv, der afgør, om det går ud over undervisningen. Det er ikke bare, hvis du synes, at der er for lidt gruppearbejde, eller det bliver for kedeligt. Du skal se det i forhold til, om det forhindrer dig i at undervise efter de vejledninger, der ligger, siger Morten May.

LÆS OGSÅ: Direktør forsvarer corona-beslutning: Derfor skal jobcenter-ansatte møde ind

Den udlægning er Claus Hjortdal, som er formand for Skolelederforeningen, enig i. Og han medgiver også, at der i høj grad er tale om en vanskelig vurderingssag.

- Det er da en svær ting at vurdere, hvornår der skal være afstandskrav. På den ene side har vi jo brug for at vende tilbage til en mere normal hverdag, og på den anden side skal vi have sikkerheden først, så hellere lidt for meget afstand end for lidt, siger Claus Hjortdal.

Claus Hjortdal og Skolelederforeningen vil dog ikke være med til at vurdere, hvor grænserne går for, om man lever op til de almindelige bestemmelser for undervisning med afstand.

- Der bliver jo lagt op til, at ansvaret ligger ude på skolerne og skolelederne, og så må man jo, hvis man er bekymret som skoleleder, tage fat i forvaltningen og høre, hvad man så kan gøre, siger Claus Hjortdal.

Jeanne Jacobsen læser nemlig altså retningslinjerne på en lidt anden måde.

- Jeg læser det på den måde, at vi skal sidde med så meget afstand, som vi overhovedet kan have i klasserne. Vi skal opretholde undervisningen og vi skal opretholde, at der er en lærer i hver klasse, siger Jeanne Jacobsen.

Og Jeanne Jacobsen er ikke den eneste. Og netop udmeldingerne om, at afstandskravet skulle være ophævet i klassen, fik forvirret Morten May, som blev i tvivl om, han havde forstået reglerne rigtigt.

- Jeg begyndte at tvivle, og så blev jeg simpelthen nødt til at ringe til ministeriet for at høre, om jeg havde forstået det rigtigt. Og det havde jeg, siger Morten May.

Jeanne Jacobsen er på den anden side ikke i tvivl, om hun har forstået reglerne korrekt, i sin læsning af retningslinjerne.

- Jeg synes ikke, at retningslinjerne er diffuse. De er jo meget klare, selvom de kan være svære at efterleve, lyder det fra Jeanne Jacobsen.

Mulige indskærpelser, mulige misforståelser

Morten May er bange for, at skolerne vil blive ramt af øgede restriktioner, hvis de bliver ved med at forstå afstandskravet, som det ifølge ham bliver tolket nu.

- Nu hører vi, at vi skal til at indskærpe afstandskravene, og måske årsagen er, at man allerede nu ikke gør det, man skal. Og der er jo ingen af os der har lyst til to meters afstand og hjemsendelse af eleverne igen, siger Morten May.

LÆS OGSÅ: Fagforbund og arbejdsgivere vil forlænge jobdeling til 2022

Jeanne Jacobsen bekræfter, at der ikke er én meters afstand mellem eleverne for eksempel på hendes skole.

- Det kan ikke lade sig gøre med én meters afstand i klasselokalerne, men vi sidder så hensigtsmæssigt som muligt, siger formanden for skoleledere i København.

Jeg håber, at man lever op til afstandskravet på én meter ude på skolerne, men jeg ved det ikke
Claus Hjortdal, formand for Skolelederne

Men det er ikke det, Claus Hjortdal hører:

- Skolelederne fortæller ikke, at de har store problemer med at efterleve afstandskravet på en meter, siger Claus Hjortdal. Han kan dog ikke garantere, at afstandskravet overholdes ude på skolerne:

- Jeg håber, at man lever op til afstandskravet på én meter ude på skolerne, men jeg ved det ikke.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser til folkeskolen.dk, at den generelle anbefaling om en meters afstand fortsat er gældende - også i klasserne.

"Som det fremgår af retningslinjerne, kan skolen dog fravige anbefalingen, hvis opretholdelse af en meters afstand vil få så store konsekvenser for timetal eller kvaliteten af undervisningen, at undervisningen ikke kan efterleve de almindelige bestemmelser for undervisningen."