Skipper stopper som politisk ordfører:
Mai Villadsen tager over

Pernille_Skipper_Claus_Bech_RS
Pernille Skipper træder tilbage som politisk ordfører for Enhedslisten. Hun afløses af Mai Villadsen. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech Ritzau/Scanpix
10. feb. 2021 08.35
Mai Villadsen er Enhedslistens nye politiske ordfører. Pernille Skipper er i gang med sin sidste valgperiode.

Pernille Skipper er fortid som politisk ordfører for Enhedslisten.

Det erfarer Ritzau.

Senere onsdag vil Skipper træde tilbage. Og hun overlader posten til 29-årige Mai Villadsen. Hun har siden folketingsvalget 2019 mest gjort sig bemærket som klimaordfører. Formelt vedtages skiftet på et gruppemøde.

Klokken 11.45 har Enhedslisten inviteret til pressemøde om en "omkonstituering i Enhedslistens folketingsgruppe".

Enhedslisten har hverken formand eller politisk leder som andre partier. Så posten som politisk ordfører er den mest indflydelsesrige i partiet.

Det er for eksempel partiets politiske ordfører, som repræsenterer Enhedslisten i de vigtige partilederrunder i forbindelse med folketingsvalg.

Til gengæld har Enhedslistens et rotationsprincip. Det sikrer, at partiets folkevalgte ikke bliver til levebrødspolitikere.

Skipper er i gang med sin foreløbig sidste valgperiode grundet rotationsprincippet. Det er flere gange blevet forsøgt ændret til partiets årsmøder. Stadig uden held.

Derfor var det længe ventet, at der skulle ske en udskiftning på posten i den igangværende valgperiode. Og gerne i god tid før næste valg. Så den nye politiske ordfører dermed har tid til at gøre sig gældende.

Det samme var netop tilfældet tilbage i 2016. Dengang afløste Skipper stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen som politisk ordfører, da sidstnævnte dengang ligeledes var i gang med sin sidste valgperiode.

Skipper var dengang reelt kørt i stilling som kronprinsesse i partiet. Denne gang har Villadsens navn været nævnt sammen med andre i forhold til at blive den næste politiske ordfører.

Villadsen fra Kibæk ved Herning skal fylde nogle enormt store sko ud.

Skipper fik over 30.000 personlige stemmer ved 2019-valget. Før Skipper hev Johanne Schmidt-Nielsen over 40.000 personlige stemmer hjem. Både i 2011 og 2015. Inden da var Pernille Rosenkrantz-Theil - i dag socialdemokratisk minister - en markant skikkelse i dansk politik som en frontfigur i Enhedslisten.

Til sammenligning fik Villadsen 2572 personlige stemmer, da hun blev valgt ind i 2019. Det var første gang, hun stillede op til Folketinget.

Villadsen havde også sin gang på Christiansborg, inden hun blev folkevalgt. Fra 2015 til 2019 var hun politisk rådgiver for partiet.

/ritzau/