Gejl_B__dskov
Torsten Gejl fra Alternativet vil have skatteminister Morten Bødskov (S) til at droppe skatteregel for samlevende pensionister. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix og Philip Davali/Ritzau Scanpix

Alternativet vil hjælpe samlevende pensionister:
Skattebyrde bør afskaffes

26. nov. 2020 15.10
Førtidspensionister og pensionister, der er underlagt samleverafhængighed, risikerer at skulle betale skat af det, de modtager fra deres partner. Det er urimeligt, mener Torsten Gejl. Han forsøger at få skatteminister Morten Bødskov (S) til at forholde sig til, hvor grænsen går.

Som pensionist eller førtidspensionist bliver man trukket i ydelse, hvis ens samlever har en indkomst på over 381.000 kroner om året. Det er det, der hedder gensidig forsørgerpligt eller samleverafhængighed, hvis det drejer sig om samlevere, der ikke er gift.

LÆS OGSÅ: Irene sendt i arbejdsprøvning med smadrede skuldre: Græd af ydmygelse og smerte

Som pensionist eller førtidspensionist har man ikke krav på at blive forsørget af sin partner. Det betyder som udgangspunkt, at alt hvad ydelsesmodtageren modtager fra sin kæreste, skal beskattes de første to år af deres forhold. Det vil Torsten Gejl, politisk ordfører fra Alternativet, lave om på.

Onsdag spurgte han skatteminister, Morten Bødskov (S), om det er rimeligt, at pensionister eller førtidspensionister, der er ramt af samleverafhængighed, ikke ved, hvor grænsen går for, hvad de skal beskattes af. Det skete under Folketingets spørgetime.

Er det leverpostejsmadder, hvad med et tv, en rejse, et hus? Hvad med penge? Kan ministeren helt præcis fortælle mig, hvad der dækkes af fri underhold?
Torsten Gejl, politisk ordfører Alternativet

Ministeren svarede:

- Grundlæggende er der ingen, der skal være bange for, om de skal beskattes for den almindelige forsørgelse, de modtager fra deres partner i en fælles husholdning. Det gælder også selvom den ene bidrager mere til husholdningen end den anden.

-  I sidste ende tror jeg også, at samlevende kan finde ud af fordelingen af deres fællesudgifter som husleje og andre forpligtelserne i parforholdet. Det respekterer skattereglerne faktisk også. Det er klart, at pengeoverførelser kan nå et omfang, der gør, at der reelt er tale om gaver, og her taler jeg ikke om lejlighedsgaver som eksempelvis fødselsdagsgaver, men om egentlige indkomstoverførelser. De er som udgangspunkt skattepligtige for modtageren, svarede ministeren.

Morten Bødskov gjorde opmærksom på, at hvis man har boet sammen i mere end to år og omfanget af gaver overstiger 67.100 kroner om året, så skal der betales 15 procent gaveafgift. Desuden henviste ministeren til, at de førtidspensionister og pensionister, som var i tvivl, kunne rette henvendelse til Skattestyrelsen.

Det svar var Torsten Gejl ikke tilfreds med. Han prøvede at få ministeren til at konkretisere, hvor grænsen går.

- Hvornår er der tale om fri underhold? Er det leverpostejsmadder, hvad med et tv, en rejse, et hus? Hvad med penge? Kan ministeren helt præcist fortælle mig, hvad der dækkes af fri underhold, så alle pensionister og førtidspensionister ved, om de skal beskattes af det, som de får af deres kæreste?

Til det svarede Morten Bødskov, at ved tvivlsspørgsmål kunne pensionisterne og førtidspensionisterne rette henvendelse til Skattestyrelsen.

Vil stille krav til finanslovsforhandlingerne

Torsten Gejl er dog ikke tilfreds med ministerens svar.

- Nej jeg er ikke tilfreds med, at skatteministen ikke helt konkret kan svare på, hvornår en pensionist eller en førtidspensionist skal beskattes for det, de modtager fra deres samlever. Helt grundlæggende mener jeg, at man skal afskaffe samleverafhængighed. Det kan ikke være rimeligt, at man beskatter dem med den laveste ydelse fire gange, siger Torsten Gejl.

Formålet med den her debat er at påvise, at førtidspensionister og pensionister befinder sig i et skattemæssigt grænseland, som er næsten umuligt for dem selv og myndighederne at administrere
Torsten Gejl, politisk ordfører Alternativet

Han henviser til, at pensionister og førtidspensionister betaler almindelig indkomstskat. De betaler skat, fordi de bor sammen med et andet menneske. Der er samleverafhængigheden, der betyder, de får en mindre ydelse, og så er der også gaveafgiften.

- Formålet med den her debat er at påvise, at førtidspensionister og pensionister befinder sig i et skattemæssigt grænseland, som er næsten umuligt for dem selv og myndighederne at administrere. Det er bare en af årsagerne til, at man skal afskaffe samleverafhængighed for pensionister og førtidspensionister, ligesom man tidligere gjorde det for kontanthjælpsmodtagere, siger Torsten Gejl.

I januar 2016 blev samleverafhængighed for kontanthjælpsmodtagere afskaffet. Det skete blandt andet efter et privat søgsmål rettet mod staten. Det var daværende kontanthjælpsmodtager Christian Danvill, der rejste sagen og stillede spørgsmålstegn ved, om det var juridisk lovligt, at han som kontanthjælpsmodtager havde krav på partnerens formue, eller om det var i strid mod ejendomsrettens ukrænkelighed. Her var beskatning af gaver også et problem for 12.000 samlevende kontanthjælpsmodtagere. 

Efter spørgetimen i Folketingssalen vil Torsten Gejl kæmpe videre.

LÆS OGSÅ: Alternativet vil stoppe skatte-bombe mod samlevende pensionister: 'Det er nedværdigende'

- Jeg vil forsøge at få skatteministeren og beskæftigelsesministeren til at forholde sig til mit spørgsmål skriftligt. Det forpligter nogle gange mere. Alternativet vil have afskaffelse af samleverafhængighed som et krav til finanslovsforhandlingerne.

De forhandlinger foregår i disse dage.