20201010-062333-L-1920x1277we
- Jeg har ikke planer om at pålægge jobcentermedarbejdere at opsøge overvægtige borgere, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skal jobcenter-ansatte opspore tykke borgere? Nu svarer minister

20. okt. 2020 10.27
Sundhedsstyrelsen lægger op til, at medarbejdere skal tage fat på fx overvægtige og sætte gang i ændring af livsstil. Det har vakt mange spørgsmål, og nu har beskæftigelsesministeren uddybet, hvad der menes og hvad fx jobcentermedarbejdere kan gøre.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen til opsporing af overvægtige vækker debat og er nu endt i Folketinget. Det skriver HK Kommunal.

Der står nemlig, at ”offentligt ansatte ved behov bør opfordre borgeren til at kontakte kommunen med henblik på en vurdering af, om borgeren har behov for et tilbud om livsstilsintervention”.

Det er blevet tolket som, at hvis en medarbejder er i kontakt med en overvægtig borger, så kan det ses som en opgave at gå ind i dialog om vægt og livsstil med henblik på et kommunalt tilbud.

LÆS OGSÅ: Advarer om 'tåbelige' besparelser på jobcentre: Kan gå ud over de svageste ledige

Det har fået Kirsten Normann Andersen (SF) til at stille flere spørgsmål til beskæftigelsesministeren – blandt andet om ministeren har planer om at pålægge medarbejdere i landets jobcentre at opspore overvægtige borgere og om det kan få betydning for en borgers ret til ydelser, hvis vedkommende nægter at gå i behandling?

Snak om vægt kun ved naturlig anledning

Peter Hummelgaard (S) kan dog afkræfte mistanken.

- Jeg har ikke planer om at pålægge jobcentermedarbejdere at opsøge overvægtige borgere. Borgere på offentlig forsørgelsesydelse har ikke pligt til at deltage i behandling mod overvægt, og det har ikke konsekvenser for en borgers offentlige ydelse, hvis borgeren ikke ønsker at tage imod en indsats.

LÆS OGSÅ: Sundhed på arbejdspladsen: Specialarbejderen Steen vejer 174 kilo: Mange ved godt, at der er noget galt

Og han fortsætter.

- Anbefalingerne om livstilsintervention ved svær overvægt skal forstås, at når der er en naturlig anledning til at tale om vægt, tager man denne snak, men kun hvis borgeren selv bringer det på bane eller signalerer, at han/hun er åben over for det. Opsporing af borgere med svær overvægt indebærer, at borgeren gøres opmærksom på tilbud ved svær overvægt. I jobcentret kan medarbejderne tale om svær overvægt, hvis der er en naturlig anledning, og hvis borgeren selv ønsker det.