20160517-161701-2-1920x1317we
Flere børn bliver af deres forældre meldt ud af skolefritidsordninger. Arkivfoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

SFO’erne mister børn: Coronakrisen giver flere udmeldelser

20. maj 2020, 10:41
Forældrene sparer pengene og tager børnene ud af SFO og klub, viser en rundspørge. I Syddjurs Kommune har det meste af en årgang droppet klubben. Seks pædagoger er blevet fyret.

Landet over bliver børn i disse dage meldt ud i af fritidsordningerne. Forældrene tager børnene ud af de dyre fritidstilbud, som børnene i praksis ikke har kunne bruge under coronakrisen. Nogle kommuner kan melde om langt flere udmeldte børn end normalt på denne tid af året. Det skriver Børn & Unge.

Særlig slemt er det allerede nu gået ud over Syddjurs Kommune. Her står klubberne lige nu og mangler 150 børn, fordi de små børn, der skulle fra SFO til fritidsklub, ikke er blevet indskrevet i klubberne.

I Syddjurs’ nabokommune Aarhus har man oplevet en firdobling i antallet af udmeldelser i SFO: 590 udmeldelser i 2. kvartal 2020 sammenlignet med 158 i samme periode sidste år.

Også Sydsjælland er hårdt ramt. I Køge Kommune har der i maj måned i år været 70 udmeldelser. Sidste år på samme tid var der kun 17.

I Næstved Kommune er der fire gange så mange udmeldte børn i maj i år sammenlignet med 2019.
I Stevns Kommune ser det også slemt ud: For SFO’en for 3. klasse er man gået fra 1 udmeldelse i maj 2019 til 18 udmeldelser i maj 2020 - i SFO II fra 6 udmeldelser i maj 2019 til 43 udmeldelser i maj 2020.

Sådan lyder nogle af de tal, som den lokale fagforening, BUPL Sydøst, har indsamlet. I alle otte kommuner, som BUPL Sydøst dækker, er der i år flere udmeldelser, end der plejer at være.

Syddjurs Kommune har allerede gennemført en fyringsrunde, og seks klubpædagoger er blevet fyret, fortæller næstformand i BUPL Østjylland Ann Søndergaard.

- Da Syddjurs Kommune på samme tid genåbnede budgettet, fordi de havde et kæmpe underskud, så var det svært at bede dem om at finde penge i kassen til at beholde pædagogerne, for der var ikke nogen penge, siger Ann Søndergaard.

Lars Søgaard Jensen, medlem af BUPL’s forretningsudvalg og politisk ansvarlig for pædagoger i skole og fritid, er ærgerlig over, at fritidstilbuddene bliver valgt fra, især fordi udmeldelserne har social slagside:

- Vi ser desværre, at de børn og unge, der har mest brug for at være der, er også dem, som bliver meldt ud.