SF vil frede dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere til efter sommerferien

KarstenH
Karsten Hønge og SF opfordrer regeringen til at sløfte en række regler for ledige frem til sommerferien. Foto: Emil Helms / Scanpix
3. feb. 2021 06.00
SF vil frede ledige for en lang række krav, indtil størstedelen af den danske befolkning er vaccineret og samfundet kan åbne igen. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ikke afvise at forlænge den nuværende dagpengepause, der løber frem til 31. marts.

Landets ledige skal ikke bekymre sig om at løbe tør for dagpenge eller kontanthjælp, mens corona-smitte lukker store dele af landet ned, og gør det sværere at få job.

Sådan lyder meldingen fra SF, der vil stoppe det såkaldte dagpenge-ur frem til august. 

Det vil betyde, at ledige ikke risikerer at opbruge deres ret til dagpenge, før sommerferien er ovre. 

Partiet vil ligeledes suspendere 225-timers-reglen.

Reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere risikerer at blive trukket i deres månedlige ydelse, hvis de ikke arbejder mindst 225 timer på et år.

- Vi har brugt en masse milliarder på at holde hånden under virksomhederne, og nu er det på tide, at regeringen viser den samme velvilje overfor landets ledige. Lige nu hopper vi fra sten til sten med korte tidsfrister, og det er ikke godt nok, siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

På nuværende tidspunkt er dagpengeperioden frosset frem til 31. marts, mens regeringen har suspenderet 225-timers reglen frem til 28. februar.

Ifølge SF skal begge regler sættes på hold indtil august, hvor størstedelen af den danske befolkning forventes at være vaccineret.

- Det handler om at skabe tryghed for ledige i en situation, hvor det er historisk svært at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det synes jeg ærligt talt, at vi skylder de mennesker, som coronakrisen har kastet ud i en utroligt svær situation, siger Karsten Hønge (SF).  

SF har ikke peget på, hvor pengene til et stop af dagpengeperioden skal komme fra.

I foråret estimerede Beskæftigelsesministeriet, at en måneds fastfrysning af dagpenge-perioden ville "påvirke den strukturelle saldo med 75 mio. kroner i 2020". 

Det fremgår af en aftaletekst fra april, hvor regeringen forlængede en fastfrystning af dagpenge-perioden til 30. juni sidste år

- De skal have arbejdsro 

Ifølge Karsten Hønge skaber det unødig usikkerhed for landets ledige, når regeringen løbende forlænger suspenderingen af 225-timers reglen og fastfrysningen af dagpenge-uret med få måneders mellemrum. 

Han kritiserer i samme ombæring regeringen for at skabe svære arbejdsvilkår for sagsbehandlere og socialrådgivere i landets a-kasser og jobcentre. 

- De ledige ved ikke, om de er købt eller solgt. Og de ansatte ved ikke, hvordan de skal rådgive de ledige, der er på vej til at ryge ud af systemet. Vi skylder begge parter arbejdsro, siger Karsten Hønge (SF)

Ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet er andelen af langtidsledige i Danmark det højeste i seks år. 

Borgere kategoriseres som langtidsledige, når de har været uden job i 52 uger i træk. De nye tal fra ministeriet viser, at der i december har været cirka 33.000 langtidsledige. 

Det svarer til, at mere end hver fjerde af de arbejdsløse er langtidsledig, mens det før coronakrisen kun var hver femte arbejdsløse, der var kategoriseret som langtidsledig. 

- De mennesker, der er ved at opbruge deres ret til dagpenge og kontanthjælp er typisk ikke dem, der står forrest i køen til få job. De har måske brug for længere tid til at finde et arbejde, og den tid bør vi give dem, siger Karsten Hønge (SF). 

Udover en fastfrysning af dagpengeperioden, og en suspedering af 225 timers reglen, vil SF ligeledes sætte reglerne for modregning af førtidspensionisters indkomst i forhold til deres partners indtægt ud af kraft i hele 2021. 

Minister: - Vi følger udviklingen 

I et skriftligt svar til A4 Arbejdsliv siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at han løbende følger udviklingen, mens arbejdsmarkedet er påvirket af regeringens beslutning om at lukke en række erhverv ned på grund af coronasmitte. 

- Vi har sat dagpengeforbruget på pause, så man ikke bruger af sin ret til dagpenge, mens dele af samfundet er lukket ned. Det samme gælder også 225-timers-kravet. Er der behov for det, er vi åbne for at se på, om initiativerne bør forlænges, siger Peter Hummelgaard Thomsen (S). 

- Det er samtidig vigtigt at huske, at der trods sundhedskrisen bliver slået ganske mange job op. Det skyldes blandt andet at der trods krisen opstår behov for hænder nye steder, for eksempel i sundhedssektoren, tilføjer ministeren. 

Peter Hummelgaard Thomsen (S) henviser desuden til ordningen med lønkompensation, som ifølge ham har reddet "titusindvis af job".