20200221-152308-L-1920x1920we
Jacob Mark vil under samrådet torsdag spørge Pernille Rosenkrantz-Theil om, hvordan regeringen vil sørge for, at de penge, der blev afsat til kommunerne i økonomiaftalen for næste år, rent faktisk bliver brugt på mere rengøring og personale. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Coronapenge når ikke ud i daginstitutioner:
Nu skal minister stå skoleret

26. nov. 2020 11.36
SF hiver torsdag en minister i et samråd, efter at det har vist sig, at børn mistrives i dagtilbud.

Coronakrisen er begyndt at gå ud over børnenes trivsel i daginstitutionerne. Blandt andet fordi pædagoger bliver nødt til at bruge tid på rengøring og andre opgaver i stedet for at tage sig af børnene.

Det har Fagbladet Børn & Unge konkluderet på baggrund af en rundspørge i oktober blandt 6 af de 12 lokale fagforeninger i pædagogernes landsforbund, Bupl.

SF’s børneordfører, Jacob Mark, har indkaldt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd torsdag i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg.

- Det, der er mest alvorligt ved den undersøgelse, er, at det går ud over børnenes trivsel, når der ikke kommer penge med ud til ekstra rengøring og hygiejne.

- Børnene skal jo have det godt, og i forvejen var børnene pressede, fordi de har oplevet, at der ikke var meget tid sammen med de voksne.

- Nu har man i mange tilfælde ladet institutioner selv hænge på den opgave at sørge for ekstra rengøring, og så bliver børnene endnu mere pressede, siger Jacob Mark.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) afsatte tidligere i år en pulje på 2,6 milliarder kroner, som skulle gå til ekstra udgifter i forbindelse med coronakrisen. Herunder udgifter til rengøring i skoler og dagtilbud.

En undersøgelse fra Bupl viser ifølge Jyllands-Posten, at 61 procent af de adspurgte i institutionerne svarer, at de er blevet helt eller delvist kompenseret for de ekstra udgifter, som er kommet under coronakrisen. 15 procent siger, at de slet ikke er blevet kompenseret.

Jacob Mark vil under samrådet torsdag spørge Pernille Rosenkrantz-Theil om, hvordan regeringen vil sørge for, at de penge, der blev afsat til kommunerne i økonomiaftalen for næste år, rent faktisk bliver brugt på mere rengøring og personale.

- SF mener, at der skal være bedre kontrol med, at pengene ikke bare går ud i kommunekasserne, men at de når helt ud i den enkelte daginstitution. Så børnene ikke oplever, at der kommer færre voksne omkring dem, fordi der skal gøres mere rent, siger Jacob Mark.

/ritzau/