Gottlieb__H__nge__Hummelgaard
Jette Gottlieb fra Enhedslisten og Karsten Hønge fra SF har indkaldt beskæftigelsesministeren til forespørgselsdebat i dag vedrørende den stigende pensionsalder. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix, Philip Davali/Ritzau Scanpix

Opråb til minister:
'Fuldstændig åndsvagt at lade pensionsalderen stige nu'

27. nov. 2020 12.49
En ny undersøgelse viser, at 63 procent ikke ønsker, at pensionsalderen skal stige som planlagt. Det er blot et af de argumenter, som Enhedslisten og SF vil bruge til at få beskæftigelsesministeren til at vente med at lade loven træde igennem.

Pensionsalderen stiger fra 68 år til 69 år ved udgangen af året for personer født efter 13. december 1966. Med velfærdsforliget fra 2006 blev den davværende VK-regering med støtte fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre enige om, at pensionsalderen skal stige hvert femte år i takt med, at levealderen stiger.

LÆS OGSÅ: Ordning om arbejdsfordeling forlænges med et år

På tirsdag er det tid til, at lovforslaget skal behandles i Folketinget. Men ikke hvis det står til SF og Enhedslisten. De har indkaldt til forespørgselsdebat i dag, fredag, og her skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lægge ører til, hvorfor partierne ikke mener, at pensionsalderen skal stige.

Man har netop nedsat en pensionskommission. Det giver ingen mening, at de skal undersøge pensionsområdet, og så skal loven træde igennem, inden resultatet fra kommissionen ligger klar
Jette Gottlieb, arbejdsmarkedsordfører fra Enhedslisten

- Vi har en hel liste af argumenter for, hvorfor det er fuldstændig åndsvagt at lade pensionsalderen stige nu. For det første har man netop nedsat en pensionskommission. Det giver ingen mening, at de skal undersøge pensionsområdet, og så skal loven træde igennem, inden resultatet fra kommissionen ligger klar. Og når man så samtidig tager det her vanvittige år i betragtning, så burde man udskyde behandlingen, siger Jette Gottlieb, der er arbejdsmarkedsordfører fra Enhedslisten, til A4 Arbejdsliv.

Vi har råd

Enhedslisten har flere argumenter i ærmet. Partiet har blandt andet fået lavet en ny undersøgelse af Kantar Gallup, der viser, at 63 procent ud af 1009 adspurgte er uenige eller overvejende uenige i, at pensionsalderen skal stige til 69 år for personer, der er født efter 31. december 1966.

- Min holdning er, at 68 år er rigeligt. De, der kan og har lyst til at blive på arbejdsmarkedet længere, bliver jo ikke tvunget ud. Ledigheden for folk over 60 år er stigende. I den alder er det rigtigt svært at komme tilbage til arbejdsmarkedet, hvis du mister jobbet. Så kommer du først på dagpenge og så på kontanthjælp, og det skal du så være i flere og flere år, fordi pensionsalderen er stigende. Du sætter dem mellem 60 år og pensionsalderen i en klemme.

Ifølge Jette Gottlieb var der 59 procent af de ufaglærte, der i 2017 havde forladt arbejdsmarkedet før de 62 år og 47 procent af de faglærte.

De blå partier ønsker jo, at man skal blive på arbejdsmarkedet, til man segner
Jette Gottlieb, arbejdsmarkedsordfører fra Enhedslisten

Men er der råd til ikke at lade pensionsalderen stige, når der samtidig bliver flere og flere ældre?

- En rapport fra de økonomiske vismænd fra efteråret konkluderer, at det ville der være råd til, fordi vi har en så sund økonomi. Og når man tænker på alle dem, der ender uden for arbejdsmarkedet tidligt og på en dyrere ydelse, så har vi ikke råd til at lade være. Og ja levealderen stiger, men spredningen i levealder stiger også. Det vil sige, at forskellen mellem de korte liv, og dem, der lever længere, er blevet større. Det er dem med de hårde liv, der dør tidligst, og mange når ikke engang til pensionsalderen.

- Og så skal man også tage i betragtning, at produktiviteten er steget voldsomt de seneste år. Det vil sige, at folk knokler mere, fordi der er langt flere deadlines på arbejdsmarkedet i dag, end der var i 1970’erne, hvor man i højere grad nåede det, man nåede. Man kan sige, at arbejdsmarkedet er blevet hårdere.

Vil skabe opmærksomhed

Der er for nyligt blevet muligt med seniorpension og ret til tidlig pension. Er det ikke nok?

- Ved retten til tidlig pension kan man forlade arbejdsmarkedet tre år inden pensionsalderen, så den vil jo også være stigende. Ved seniorpensionen skal du vurderes i forhold til, om du kan klare det job, du er i nu. Jeg har selv arbejdet i tømrernes a-kasse, jeg så, hvor mange der kom, når de var nedslidte og ønskede sig et viceværtjob. Og så er det jo det job, der vurderes ud fra, og ikke det job, der gjorde dem nedslidte oprindeligt. Det er derfor langt fra sikkert, at man kan få tilkendt en seniorpension.

Det er Jette Gottlieb, der sammen med erhvervsordfører fra SF, Karsten Hønge, har taget initiativ til forespørgselsdebatten. De regner dog ikke med, at de kan få udskudt behandlingen af lovforslaget.

LÆS OGSÅ: Alternativet vil hjælpe samlevende pensionister: Skattebyrde bør afskaffes

- De blå partier ønsker jo, at man skal blive på arbejdsmarkedet, til man segner. Men vi vil få skabt opmærksomhed på, hvor meget der har ændret sig, siden det blev besluttet at lade pensionsalderen stige i 2006.