20191201-132105-A-1920x982we
Faglige Seniorer vil sætte gang i byggeriet af ældreboliger for at kickstarte økonomien. (Modelfoto) Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Seniorer: Sæt gang i byggeri af ældre- og plejeboliger

1. maj 2020, 17:19
Massive investeringer i flere ældreegnede boliger og plejeboliger skal være en del af genopretningen efter corona, mener Faglige Seniorer.

Tusindvis af nye boliger til de ældre er nogle af midlerne, når politikerne skal i gang med at kickstarte økonomien efter corona-krisen.

LÆS OGSÅ: Tv-giganter går sammen i kæmpe aftale

Det mener Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer, der på mandag spiller ud med 7 forslag til at få samfundsøkonomien op i gear.

Konkret foreslår Faglige Seniorer i udspillet, at boligselskaberne får til opgave at bygge 10.000 ældreboliger over de næste 2-3 år og at der tages initiativ udviklingsplan om at få bygget 5.000 ekstra plejebolig-pladser, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.

- Som betingelse skal de kommuner, der vil byde ind på de mange boliger, stille med en udviklingsplan for ældreboligområdet, sådan at vi nok bygger hurtigt, men ikke med hovedet under armen, siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer.

De næste år forventes antallet af ældre i Danmark at vokse årligt med 19.000, så der i 2040 vil være 1,5 millioner over 65 år. Den største stigning vil ske blandt danskere over 80 år, der vil vokse med 11.000 om året.

- Behovet for ældreboliger stiger de kommende år, og derfor giver det rigtig god mening at satset på at renovere ældres boliger og samtidig bygge nyt, siger Palle Smed.

Faglige Seniorer vil også tilgodese de mange ældre, der bor i egen bolig. Det skal ske ved, at håndværkerfradraget udvides, så boligejere kan få fradrag for at gøre boligen mere ældreegnet.

- Det vil betyde, at flere ældre vil kunne blive boende i deres egen bolig i længere tid, og det betyder ekstra opgaver til mange lokale håndværkere, siger Palle Smed.

Organisationen vil sætte yderligere skub i mulighederne for at ældre kan få renoveret deres private bolig gennem et skattefrit tilskud, som kan bruges til at købe servicefunktioner eller mindre renoveringsopgaver i boligen.

- Beløbet sættes til 10.000 kroner om året i en foreløbig 3-årig periode til og med 2022, som ligger ud over det eksisterende håndværkerfradrag, forklarer Palle Smed.

Faglige Seniorer peger i oplægget på, at mange plejehjem, plejecentre og plejeboliger trænger til en renovering, så de – udover at blive mere klimavenlige – også bliver ældrevenlige.

- Det gælder også vores offentlige transport- og togstationer. Blandt andet er der alt for mange dystre S-togsstationer og jernbanestationer over hele landet, der er uden toiletfaciliteter, og som trænger til en gedigen opgradering, siger Palle Smed.

Faglige Seniorer vurderer, at forslagene med at få sat gang i nødvendige investeringer og renoveringsopgaver som led i en samlet økonomisk genopretningspakke vil beløbe sig til 1 milliard kroner årligt, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.

LÆS OGSÅ: Dansk kæde går konkurs - Konkurrent i milliardsalg