- Det er den bedste nyhed længe, for test er grundlaget for, at de ældre på plejehjemmene kan føle sig trygge, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der med 230.000 medlemmer er landets næststørste ældreorganisation. Foto: Søren Zeth/Faglige Seniorer/

Seniorer roser aftale: Alle i ældreplejen skal testes

17. apr 2020, 10:33
Ældreorganisationen Faglige Seniorer roser aftale om genåbning, der sikrer test af frontpersonale, pårørende og ældre på plejehjem. Det giver tryghed, og kan få ældre ud isolation.

Alle ældre, pårørende og personale i ældreplejen bliver nu testet for coronavirus.

Det fremgår af partiernes aftale om en genåbning af Danmark.

LÆS OGSÅ: TV-vært fyret fra DR - Jeg gik fuldstændig amok

Dermed bliver der nu skabt mere tryghed på landets plejehjem, som ældreorganisationen Faglige Seniorer har efterlyst, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev

I partiernes aftale fremgår det, at Statens Serum Institut skal fremlægge en samlet teststrategi, der blandt andet skal indeholde test for corona af ”frontpersonale, pårørende og sårbare grupper”.

- Det er den bedste nyhed længe, for test er grundlaget for, at de ældre på plejehjemmene kan føle sig trygge. Dermed kan de komme ud af den isolation, mange har været henvist til og igen få besøg af familie og pårørende, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der med 230.000 medlemmer er landets næststørste ældreorganisation.

Hidtil er der kun gennemført test hos ældre med symptomer på coronasmitte, mens ansatte i ældreplejen har kunnet gå på arbejde med milde symptomer uden at blive testet. Det har ført til voldsom kritik fra Faglige Seniorer.

Ekstra Bladet kunne forleden afsløre, at der var konstateret udbrud ad coronasmitte på plejehjem i 47 kommuner.

- Det har helt tydeligt været et svigt fra myndighederne, at smitten ikke har kunnet holdes ude fra ældreplejen i halvdelen af landets kommuner. Det er yderst kritisabelt, men forhåbentlig kan den nye teststrategi bringe trygheden tilbage på plejehjemmene, siger Palle Smed til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Med partiernes aftale er der også planlagt en langt større brug af værnemidler i plejen af ældre.

- Vi håber snart at se, at de ansatte i hjemmeplejen over en bred kam udstyres med ansigtsmasker og handsker, der kan være med til at nedsætte risikoen for smitte. Det er kritisabelt, at det ikke allerede er standard ved plejen af ældre, siger Palle Smed.

Organisationer og frivillige inddrages også i indsatsen for ældre, når landet langsomt genåbnes, fremgår det af aftalen mellem partierne.

Samarbejdet skal blandt andet være med til at udvikle initiativer, der modvirker ensomhed og sårbarhed.

- Faglige Seniorer har sammen med Dansk Folkehjælp og flere kommuner allerede flere tiltag, der er målrettet hjælp til sårbare og ældre, der er isoleret eller ensomme. Det gælder hjælp med blandt andet indkøb, afhentning af medicin og småreparationer i hjemmet. Vi glæder os til at kunne bidrage yderligere sammen med andre organisationer og myndigheder til at gøre corona-krisen så tålelig for udsatte ældre, som overhovedet mulig, siger Palle Smed.

LÆS OGSÅ: DF kalder aftale om genåbning forhastet