Se hvad fritvalgskontoen bliver brugt til

Penge_m__nter_og_sedler_Bax_Lindhardt_SP_Ritzau_Scanpix_1650px
Otte ud af ti 3F-tillidsfolk i industrien oplever, at deres kolleger bruger fritvalgs-ordningen til at få udbetalt pengene. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
18. feb. 2021 13.28
Seniordage? Fri med små børn? Mere i pension? Snart syv procent af industriarbejderes løn går ind på fritvalgskontoen. Her kan du se, hvordan pengene bliver brugt.

Ved sidste års forhandlinger om nye overenskomster i industrien var en udvidelse af fritvalgskontoen det store dyr i åbenbaringen, skriver Fagbladet 3F.dk.

Her kan møbelsnedkere, procesoperatører og plastmagere selv vælge, hvad en del af deres løn skal bruges på. Småbørnsfamilier kan få ekstra tid sammen med børnene, seniorer kan gå ned i tid, man kan spare mere op til pension og så videre.

LÆS OGSÅ: Får nøglerolle i OK20-forhandlinger: Det bruger HK’ere særlig ordning til

Her et år efter kan man se, hvordan ordningen bliver brugt. 558 tillidsfolk i industrien er blevet spurgt hvilke ordninger, deres kolleger har brugt.

Ifølge rundspørgen oplyser 4 ud af 10 tillidsrepræsentanter, at deres kolleger sætter ekstra penge ind til pension eller holder seniordage. Et tilsvarende antal har kolleger, der tager fri ved barns anden sygedag. Lidt færre – 3 ud af 10 – svarer, at kollegerne holder to omsorgsdage eller tager til lægen med deres barn.

Men det mest populære er blot at få udbetalt pengene, altså som en slags ekstra løn. Det har 8 ud af 10 af tillidsfolkene oplevet, deres kolleger gøre.

Udnytte muligheder

Formand for 3F Industri, Mads Andersen, glæder sig over, at de forskellige ordninger bliver benyttet.

- Det er rigtigt godt, at der allerede er en del, der gør brug af de nye rettigheder. Det er altid rart, når nye rettigheder får en god modtagelse. Det vigtigste for mig er, at vores medlemmer er bevidste om alle deres muligheder, siger han.

LÆS OGSÅ: Trods aftale på statens område: Forhandlere skuffede over manglende fritvalgsordning

Mads Andersen erkender dog, at det mest populære er blot at få pengene udbetalt.

- Det er vores indtryk, at nogle medlemmer har sat udbetalingen af pengene på automatpilot. Men for eksempel har vi seniorer i industrien, hvor de ekstra procenter på fritvalgskontoen er blevet konverteret til flere seniordage.

Industriformanden ser gerne, at flere foretager aktive valg.

- Vores udvidelse af fritvalgskontoen er én af de ting, jeg er mest stolt af. Jeg håber, at flere vil udnytte de mange forskellige muligheder, siger Mads Andersen.

Udvidet flere gange

Fritvalgskontoen kom første gang ind i overenskomsterne i 2007. Senere er ordningen blevet udvidet flere gange, så den næste år kommer op på syv procent af ens løn, altså næsten en månedsløn.

LÆS OGSÅ: Presset bioanalytiker om OK21: Der er blevet grædt lidt flere tårer under coronakrisen

Ordningen er også blevet udbredt i en række andre overenskomster på det private arbejdsmarked.

Desuden har ønsker om en fritvalgs-konto været på forhandlingsbordet under de offentlige overenskomstforhandlinger i 2021. Indtil videre er ønsket dog hverken kommet igennem for de statsansatte eller de kommunalt ansatte. Forhandlingerne for de regionalt ansatte er endnu ikke afsluttet.