Vild aktion med romerlys: Flere hundrede demonstrerede inden højspændte forhandlinger

11. mar 2020, 16:38

I dag genoptog 3F Byggegruppe og Dansk Byggeri forhandlingerne om en ny overenskomst for knap 60.000 murere, tømrere, beton- og stilladsarbejdere og andre bygningsarbejdere. 

Forhandlingerne gik i gang kl. 9 onsdag i Forligsinstitutionen, og omtrent 200 bygningsarbejdere, malere og andre fagligt aktive var mødt op med bannere, slagord, romerlys, røde faner og røde pølser, for at vise deres opbakning til forhandlerne fra 3F. 

LÆS OGSÅ: Særligt tillæg får chefer til at se rødt i byggeforhandlinger: Små firmaer indførte det for længe siden

Det er forligsmand Jan Reckendorff, der har indkaldt de to parter, som han vil forsøge at presse til at nå en aftale så hurtigt som muligt. Den nuværende overenskomst udløb for halvanden uge siden d. 1. marts.

Det har vist sig at være nogle benhårde forhandlinger, hvor der er langt mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Særligt Byggegruppens krav om en markant forhøjelse af mindstelønnen - som man mener er nødvendig for at få bugt med social dumping i byggebranchen - er et centralt stridspunkt. Forhandlingerne er brudt sammen flere gange før.

Udover 3F Byggegruppen mangler også Malerforbundet, samt en række mindre forbund at indgå overenskomst.

LÆS OGSÅ: Analyse inden skæbneuge for byggeriet: Malere og 3F må løse knast om mindstebetaling alene

Forligsmanden har indtil videre udsat konflikten i 14 dage. Udsættelsen udløber fredag d. 13. Derefter kan Jan Reckendorff udsætte konflikten 14 dage igen, men så kan han heller ikke stille mere op

Læs analysen fra A4 Arbejdslivs OK20-reporter Søren Dahl og bliv klogere på, hvad man slås om i 'Forligsens' forhandlingslokaler her.