20190315-165518-6-1920x1279we
Et år efter briternes skilsmisse fra EU, er der ikke strømmet finansjob til Danmark. (Arkivfoto) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Danmark går glip af nye job

11. maj 2021 09.33
En særskat på den finansielle sektor i Danmark er en medvirkende årsag til, at britiske finansjob ikke er rykket til Danmark efter brexit, lyder det fra blandt andre Finans Danmark.

1000 potentielle nye, danske finansjob om året.

Sådan lød det i 2017, da en delegation fra den danske finansverden rejste til London for at promovere København som en by, hvor de britiske finansjob kunne finde ly efter brexit. 

Et år efter briternes skilsmisse fra EU, er der dog ikke strømmet finansjob til Danmark, skriver Børsen, der henviser til en ny rapport fra tænketanken New Financial. Her er København faktisk slet ikke på listen over byer, der huser flyttede finansvirksomheder. I stedet toppes listen af byer som blandt andre Dublin, Paris og Amsterdam.

LÆS OGSÅ: Firma lod 15 rumænere bo ulovligt i nedlagt bordel under slum-forhold: Kommune magtesløs

Sinne Backs Conan, der er europapolitisk direktør i Finans Danmark, peger på, at Danmark står uden for euro- og bankunionen og derfor har svært ved at tiltrække klassisk bankforretning. I stedet har vi på grund af vores store pensionsformuer satset på fintech og kapitalforvaltning, forklarer hun.

- Vi har velkvalificerede medarbejdere og et meget digitaliseret samfund, men der er også nogle politiske rammebetingelser, der skal være til stede. Og der må man sige, at at sådan en ting som den nye danske særskat på den finansielle sektor selvfølgelig ikke er noget af det, der lokker flest virksomheder til, siger Sinne Backs Conan til Børsen.

Hun henviser til den særskat, der blev indført på den finansielle sektor som et led i finanseringen af Arne-pensionen. Også Anders Klinkby, som i to år var projektleder i det offentlig-private samarbejde Copenhagen Financial Hub, mener, at særskatten er en barriere for at flytte finansjob til Danmark.

Erhvervsminister Simon Kollerup mener dog ikke, at man kan reducere alting til 'kun at handle om skat'.

'Der er mange andre rammevilkår, der har betydning for virksomhederne, bl.a. uddannelsesniveau, et fleksibelt arbejdsmarked og effektiv regulering,' skriver han i et skriftligt svar til Børsen.