kolleger2
Foto: Canva Studio, Pexels

Ugens dilemma:
Din irriterende kollega vil være ven med dig på Facebook: hvad gør du?

21. feb. 2020 05.49
Hverdagen på jobbet er fuld af dilemmaer og uskrevne regler, som du risikerer at overtræde, hvis du ikke tænker dig om. Her får du første afsnit i A4 Arbejdslivs guide til et arbejdsliv uden alt for mange kollegiale bommerter

På denne plads hjælper A4 Arbejdsliv dig med at finde svar på arbejdslivets små og store dilemmaer. Hvis du selv går og kæmper med et spørgsmål eller et dilemma, som du gerne vil have et ekspertsvar på, kan du skrive til redaktør Henning Due på [email protected]

Du kender helt sikkert til følgende situation: Du går på Facebook og ser, at en af dine kolleger har anmodet om at blive venner med dig på Facebook.

Normalt ville du klare det med et hurtigt tryk på "accepter" og videre i teksten.

Men ikke denne gang. For lige netop den her kollega er ret irriterende, og du har egentlig ikke lyst til at sige ja. 

Accepterer du venneanmodningen? Og hvad vil det betyde, hvis du ikke gør? Vil det måske give problemer i forhold til det fremtidige samarbejde med kollegaen? Så hvad gør du?

A4 Arbejdsliv har spurgt Majken Matzau, der er psykolog og direktør hos Matzau Erhvervspsykologer, om man i den situation bare skal klikke ja til anmodningen.

- Nej det skal man ikke. Man skal lytte til sin mavefornemmelse og den navigator, man har i sin mave. Hvis man ikke har lyst til at acceptere det, går invitationen ind over ens personlige grænse, og det bliver man jo ikke mindre irriteret på personen af, siger Majken Matzau.

Hvad risikerer man, hvis man ikke accepterer anmodningen?

- Hvis ham eller hende, der har sendt anmodningen, tager det meget personligt, kan personen føle sig trådt over tæerne, og så kan forholdet jo blive forværret. 

LÆS OGSÅ: Guide: Kom gennem dagen uden smartphone-forurening

Bør kollegaen ikke vide, at han eller hun risikerer at blive afvist, når nu personen i den anden ende ikke selv har taget initiativ til at anmode om et Facebook-venskab?

- Jo selvfølgelig er der en risiko ved at anmode om et venskab hos en fremmed, og så skal man jo ikke blive fornærmet, hvis man bliver afvist. 

Man kan jo også lade venneanmodningen hænge og dingle og hverken acceptere eller afvise personen – er det en vej at gå?

- Det er en diplomatisk vej at gå, for så kan du jo bare sige til vedkommende, at du ikke bruger Facebook ret meget, hvis personen skulle spørge ind til det.

Har du en mere elegant exit-strategi?

- På Facebook kan du jo vælge at have 'følgere' i stedet for 'venner'. Det er en let måde at slippe ud af dilemmaet på. Så er det kun kollegaen, der følger dig, og ikke omvendt, og så kan personen kun følge med i dine offentlige opslag og ikke i dine private. Personen kan heller ikke kontakte dig i Messenger.

Man kunne jo også bare være ærlig og afvise personens venneanmodning?

- Nej sgu da. Det er jo derfor, man lader invitationen hænge.

Hvad er det gode argument for at acceptere venneanmodningen, selvom man ikke bryder sig om kollegaen?

- Hvis man accepterer kollegaens anmodning, er den positive mulighed jo, at man begynder at følge med i hinandens liv og lærer hinanden at kende lidt bedre, og så begynder man måske at finde ud af, at personen er ganske sympatisk.