20191126-094352-A-1920x1281we
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Sådan er du stillet, når dit barns skole lukker

TEMA: Corona i Danmark
11. mar. 2020 21.12
Du skal selv finde pasning eller lave en aftale med din arbejdsgiver, hvis dit barn skal i karantæne, eller hvis skolen lukker, fortæller advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Jeppe Wahl-Brink.

Et arbejde, der skal passes, kombineret med syge børn er noget, der kan give de fleste forældre bekymringsrynker og et hav af udfordringer.

Og i disse coronatider er det ikke bare sygdom, der kan give slags udfordringer. For hver gang et menneske bliver smittet med coronavirus, er der langt flere, der skal i karantæne.

LÆS OGSÅ: Medie: Danskere trodsede coronakarantæne

Karantænen er for nuværende sat til 14 dage og overskrider altså med længder den ene dags ”barn syg”, som mange har ret til ifølge deres overenskomst.

Den virkelighed kan mange forældre i fremtiden skulle forholde sig til. Tirsdag blev en hel skoleklasse på Malling Skole i Østjylland sendt i hjemmekarantæne og mandag lukkede hele Rysensteens Gymnasium, da to elever var blevet smittet med coronavirus. 

Find selv pasning

A4 Nu har spurgt advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Jeppe Wahl-Brink, hvordan man er stillet, hvis ens barn skal i karantæne.

- Hvis dit barn er i karantæne som følge af sundhedsmyndighedernes vejledninger, så betragtes barnet formentligt som sygt, og du har derfor samme rettigheder som ved anden sygdom hos barnet. Da karantæne gives til hele husstande, vil du formentligt også selv være i karantæne.

Men hvad sker der, hvis du ikke selv er i karantæne, men dit barn er?

- Hvis der skulle opstå en situation, hvor du ikke er i karantæne sammen med barnet, så har du ikke yderligere rettigheder end ved anden sygdom, og må derfor forsøge at skaffe alternativ pasning eller indgå en aftale med din arbejdsgiver om at arbejde hjemme, afholde ferie, holde fri uden løn eller en anden kreativ løsning.

Der kan også opstå den situation, at skolen eller institutionen lukker, fordi eksempelvis lærerne eller pædagogerne er syge eller i karantæne.

LÆS OGSÅ: Dennis tog taxa til corona-isolation: 'Virker helt absurd'

- Hvis skolen lukker, vil det være din egen opgave at finde alternativ pasning, hvis pasning er nødvendig. Også her kan det være relevant at se, om du kan indgå en aftale med din arbejdsgiver om at arbejde hjemme, afholde ferie, holde fri uden løn eller en anden kreativ løsning – og i den situation vil det måske også kunne aftales at tage barnet med på arbejde.

Det er din overenskomst, der gældende for, hvor mange barn sygedage, du må have.