Flere partier uafklaret om rigsret mod Støjberg

20210106132456369_1000
Retsordfører Jeppe Bruus vil nu drøfte to uvildige advokaters vurdering af en mulig rigsretssag mod Inger Støjberg (V) med sine partifæller, før partiet melder ud, om den vil støtte en potentiel rigsretssag. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
6. jan. 2021 13.33
Flere partier vil drøfte advokaters vurdering af Støjberg-sag internt og beslutte sig inden for en uge.

Hverken Socialdemokratiet eller Konservative er onsdag klar til at vende tomlen op eller ned til, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg (V).

Det siger partierne efter et møde, hvor to uvildige advokater har givet deres vurdering. De har vurderet, at der er en "rimelig formodning" om dom, hvis der rejses en tiltale mod Støjberg ved en rigsretssag.

- Nu skal vi tilbage og drøfte, hvad det fører til at konsekvenser, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, efter mødet.

- Jeg vil ikke gå ind og vurdere det lige nu. Nu har vi modtaget materialet og fået en gennemgang af det både fra Ingers bisidder og fra de advokater, som Folketinget har hyret. Næste skridt er, at man drøfter det internt i partierne.

Det samme er tilfældet hos De Konservative, oplyser Mai Mercado (K).

- Vi skal drøfte det og træffe beslutning i fællesskab, siger hun efter mødet onsdag.

- Vi vil formentlig træffe beslutning om det i denne uge, fordi vi fredag eller i begyndelsen af næste uge har et møde i Underudvalget for Forretningsordenen, hvor vi skal træffe beslutning om indstilling til Udvalget for Forretningsordenen.

Også Enhedslisten oplyser, at advokaternes vurdering nu vil blive drøftet internt. Men her synes partiets retsordfører, Rosa Lund, allerede, at det peger mod en rigsretssag.

- Nu skal vi lige læse papirerne først, men jeg har svært ved at se, hvordan vi kommer uden om en rigsretssag, siger hun.

Årsagen til, at det drøftes, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg, er en delberetning fra det, der hedder Instrukskommissionen.

Den har behandlet forløbet om en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet. Dengang var Inger Støjberg udlændinge- og integrationsminister.

Instruksen fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Kommissionen konkluderede, at Støjberg var vidende og advaret om, at en adskillelse af alle asylpar ville være i strid med loven.

Det er dog ikke fundet bevist, at Støjberg "direkte har udtalt en tjenestebefaling om, at ministeriets embedsfolk skulle iværksætte en administration i strid med loven".

Kommissionen fandt også, at Støjberg ved flere lejligheder har vildledt Folketinget i sagen.

/ritzau/