20201116212352547_1000
Konkret betyder aftalen, at det midlertidigt bliver forbudt at holde mink frem til 31. december 2021. Derudover skal alle mink i besætninger aflives. (Arkivfoto). Foto: Foto ©Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rød aftale om at aflive alle mink i Danmark

16. nov. 2020 21.38
Der er blandt røde partier enighed om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til aflivning af alle mink.

Rød blok har mandag aften indgået en aftale om midlertidigt forbud mod mink i Danmark.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig er der aftalt hjemmel til aflivning af mink og tempobonus til minkavlere, der afliver deres mink.

Aftalen er indgået af regeringen sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

3. november besluttede regeringen, at alle mink på de danske minkfarme skal aflives på grund af den coronamutation, der er fundet hos mink.

Det viste sig senere, at regeringen ikke havde lovhjemmel til denne ordre.

Med aftalen er regeringen og de øvrige partier i rød blok enige om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive minkene. Dermed kommer der også grundlag for at udbetale tempobonus til minkbranchen.

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) fortsætter forhandlingerne om erstatning til minkavlerne.

- Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus.

- Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne, siger han i pressemeddelelsen.

Konkret betyder aftalen, at det midlertidigt bliver forbudt at holde mink frem til 31. december 2021. Desuden skal alle mink i besætninger aflives.

I tillæg til erstatningen for værdien af skindene og driftstabet udbetales en tempobonus på 30 kroner per mink til avlere, der har aflivet alle mink i besætningen senest den 19. november.

Hele blå blok forlod tidligere mandag aften forhandlingerne. Blå bloks største parti, Venstre, ville have en aftale om erstatning til minkavlerne på plads, før en aftale om lovhjemmel og tempobonus.

/ritzau/