RITAMILLE20170810-140315-L-1920x1281we
Mille Dinesen har i snart ti år spillet skolelæreren Rita Madsen i den populære tv-serie 'Rita'. Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

'Rita'-stjerne: Jeg har fået mere respekt for lærerne

27. jun 2020, 10:57
I næsten ti år har skuespiller Mille Dinesen portrætteret folkeskolelæreren som en fandenivoldsk antihelt. Undervejs har hun fået mere respekt for lærere, fortæller hun i dette interview.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Folkeskolen.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Det er næsten ti år siden, at skuespiller Mille Dinesen første gang trak i skovmandsskjorten, de lidt for stramme jeans og halvstøvlerne med solid hæl. Ti år siden, hun slog sin røv i skolens toiletsæde og tændte en Marlboro, mens hun kastede et ærgerligt dansklærerblik på lokumsgraffitien: 'Rita knepper skoleenspektøren'.

Siden har hun hjemmevant hamret hælene ned ad flere skolers gange. Krammet eleverne. Kæmmet lus ud af håret. Kæmpet for inklusionsbørn. Og kæmpet mod skolelukninger og besparelser pakket ind i pædagogiske nyskabelser. Hun har knaldet med skolelederen, med en far til den stille pige i klassen og med en storebror.

For læreren, Rita, smelter privatliv og professionelt liv sammen, og det bliver understreget til fulde i den femte og sidste sæson af TV2/Netflix-serien 'Rita', hvor hun sammen med kollegaen Hjørdis åbner en lilleskole med 14 elever i sit eget hjem.

Mille Dinesen synes, at det er et privilegium, at hun i ti år har fået lov til at sætte ansigt og mimik på læreren Rita. Det fortæller skuespilleren blandt andet om i dette interview med Folkeskolen.dk.

- Rita siger, at hun blev lærer for at beskytte børn mod deres forældre. I starten er hun lige så meget barn som sine elever, men hun bliver voksen. Hun har lidt ufine metoder, og mange synes, at hun er for meget in the face, men hun har hjertet på rette sted og forsvarer altid sine elever. Det gør, at man godt kan lide hende og holder af hende, siger Mille Dinesen.

Research på skoler

Ti år er lang tid i en rolle. Faktisk så lang tid, at Mille Dinesen har svært ved at huske, hvordan hun forberedte sig på at træde ind i rollen som hele Danmarks enfant terrible-skolelærer.

Til en vis grad trak hun på sin egen skoletid. Minderne fra de seks første skoleår på Sortedamskolen på Østerbro i København er ikke de bedste.

- Det var en typisk skole. Min klasselærer var rimelig sloppy. Det hele var lidt sjasket. Jeg ville gerne noget mere. Så kom jeg i privatskole på Niels Steensens Gymnasium. Jeg kom over til nogle lærere, der var kompetente og gik op i deres fag. De respekterede deres elever. Der var en helt anden drive. Jeg fik lyst til at læse lektier og blive god til noget og følge med, husker hun.

Det er en dramakomedie. Vi portrætterer det ikke én til én. Men der er ingen tvivl om, at det har været en sprængfarlig arena
Mille Dinesen, skuespiller

Men det er ikke kun egen skolegang, Mille Dinesen trækker på.

- Inden optagelserne til serien gik i gang, var jeg også ude på skoler og med på lærerværelser for at finde ud af, hvordan det er at være på en skole. Jeg har været flere steder og fulgtes med flere forskellige lærere og i forskellige klasser. Det handlede mest om at opsnappe stemninger. Jeg så, hvordan nogle lærere gjorde, og så tænkte jeg faktisk, at det skulle jeg slet ikke gøre. Rita skulle være helt sin egen. Men man skulle jo tro på, at hun havde været lærer med hud og hår i mange år, så jeg har taget noget med – den måde, hun går på gangene, stikker hovedet ind til skolelederen og snakker på lærerværelset, og måden, hun drikker kaffe på, siger Mille Dinesen.

Kulissen revet ned

De første tre sæsoner af 'Rita' er optaget på det, der tidligere var Statens Pædagogiske Forsøgscenter i Islev i Rødovre. Den fiktive skole i serien hed Islevgård Skole.

- Vi optog i Rødovre. Vi startede med en tom skole. Nu er den så revet ned. Det blev den efter sæson tre. Det var en speciel skole. De arbejdede med at gøre ting anderledes. Vi lavede det til en skole med klasseværelser. Vi startede med tavle og kridt, noget gammelt lort, som jeg husker det fra folkeskolen. Men i fjerde sæson flyttede vi over på Værløse Flyvestation. Der gik vi over til smartboards, og eleverne havde computere med. Jeg savnede lidt den grønne tavle og kridtet, og at man ikke sad og kiggede ned i sin laptop hele tiden. Men det er udviklingen, og det fortæller, at vi har været i gang længe, siger hun.

Vidste du det om 'Rita'?

'Rita' er en dansk tv-serie, som er skabt efter idé af manuskriptforfatter Christian Torpe. Lars Kaalund har været konceptualiserende instruktør.

Mille Dinesen vandt i 2012 tv-prisen 'Den Gyldne Nymfe' ved en festival i Monte Carlo for rollen som Rita.

Første afsnit rullede over skærmen på TV2 9. februar 2012.

Den franske remake 'Sam' med den franske stjerne Mathilde Seigner i hovedrollen har haft stor seermæssig succes og er produceret i flere sæsoner.

Fox Television Studios har produceret en amerikansk pilot af 'Rita' med Anna Gun i hovedrollen.

Der findes også en hollandsk udgave af 'Rita', men her hedder serien 'Tessa'.

Manuskriptforfatterne fulgte nøje med i nyhederne, klippede skolenyheder ud og samlede sammen fra skoledebatten. På den måde følger den fiktive skoleserie også den politiske udvikling af skolen hen over årene. Besparelser, skolelukninger, nationale test, inklusion og overenskomster er blot nogle af de emner, som bliver taget op i 'Rita'.

LÆS OGSÅ: Bonnie arbejdede deltid og passede sin datter med spastisk lammelse i 18 år: Nu kan hun ikke få dagpenge

- Det har været interessant. Det er en dramakomedie. Vi portrætterer det ikke én til én. Men der er ingen tvivl om, at det har været en sprængfarlig arena. Der er så mange ting i skolen, man kan tage fat i. Der er så mange skønne plot, som manuskriptforfatterne har grebet. Læreren, der bliver mobbet, lus, forældre, som lægger ansvaret fra sig. Skolen har meget at byde på, siger Mille Dinesen.

International lærersucces

På nogle områder er skuespilleren, Mille Dinesen, misundelig på læreren, Rita Madsen.

- Man kan sige, at Rita er min diametrale modsætning. Hun er lig kaos. Hun er konfliktsøgende. Jeg er meget mere kontrolleret og konfliktsky. Men når man arbejder med en rolle som Rita i så mange år, så kommer der noget Mille i Rita og omvendt. Hvis jeg havde valgt at spille rollen iskoldt, så havde vi problemer med at få sympati med hende. Nu kan hun slippe af sted med meget, fordi vi ikke er i tvivl om, at hun har hjertet på rette sted. Hun siger og gør alle de ting, som jeg ville ønske, jeg kunne sige i øjeblikket, siger Mille Dinesen.

Hvis jeg med Rita-rollen kan give et lidt mere nuanceret billede af lærerjobbet, er det skønt
Mille Dinesen, skuespiller

Mille Dinesen får ofte beskeder fra folk på baggrund af sin rolle som Rita. Og det er ikke kun i Danmark, at lærernes antihelt får opmærksomhed. Serien er produceret som remake i både Frankrig, Holland og USA.

- Jeg får virkelig meget feedback fra hele verden. De kan godt lide, at hun er bramfri. I nogle lande er det virkelig sejt. Der er mange elever, der skriver: 'Jeg ville ønske, jeg havde en lærer som dig'. Der var en skole i New York, hvor lærerne skrev til mig, at de godt kunne tænke sig at adoptere nogle af de metoder, som jeg har som Rita. Det er sjovt, siger Mille Dinesen.

Respekten for lærerne er vokset

Mille Dinesen er glad for, hvis hun har været med til at vise flere facetter af folkeskolelæreren. Stod det til hende, var folkeskolen førstevalg for de fleste.

- Jeg ville ønske, at man så sin skolegang som en forberedelse til livet. Hvis det var sådan, skulle alle gå i folkeskole. Det er der, man får det bredeste grundlag. Man møder høj som lav og tynd som tyk og elever fra alle samfundslag. Folkeskolen er meget mere blandet, end det er på en privatskole.

Selv er hun blevet mor. Hun så gerne, at sønnen kom i folkeskole, men han er skrevet op til privatskole.

- Der kan ske meget på de her fire-fem år, inden han skal i skole. Og så må vi se, hvordan folkeskolen står på det tidspunkt.

I arbejdet med lærerrollen gennem de sidste ti år er skuespillerens respekt for lærerne vokset.

LÆS OGSÅ: Topadvokat om corona-arbejdsskader: Nye tal ændrer intet

- Jeg er blevet mere og mere klar over, hvor vigtigt et erhverv det er. Lærere har ikke fået ret meget anerkendelse. Det forstår jeg ikke. De har et virkelig vigtigt job. Hvis jeg med Rita-rollen kan give et lidt mere nuanceret billede af lærerjobbet, er det skønt.