20181127-092722-A-1920x938we
Som følge af den nuværende corona-krise har rengøringsfaget oplevet en genopblomstring. (Modelfoto/Arkivfoto) Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Rengøringsjobbet oplever en renæssance

TEMA: Corona i Danmark
14. maj 2020 14.58
Coronakrisen har sat spot på vigtigheden af grundig rengøring og branchen hyrer flere medarbejdere til flere timer.

Det er slut med den usynlige rengøringsassistent, der udenfor normal arbejdstid dukker op og gør rent uden, at nogen har bemærket det eller tænker over det næste dag.

LÆS OGSÅ: Mystisk video fra dansk museum - Er de ansatte nøgne?

Sådan lyder det fra flere aktører i rengøringsbranchen efter corona-krisen har udstillet vigtigheden af, at det er rent hvor mennesker færdes. Det skriver Fagbladet 3F.

- Rengøring er vigtig for smitte-forebyggelse, det kan man ikke negligere i den her situation. Nu er der blevet talt meget om at holde afstand, vaske hænder og hoste-etikette – men rengøring er ikke italesat så meget i det offentlige rum indtil nu. Nu er det en vigtig brik, siger overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen ved Statens Serum Institut, der har været med til at udforme anbefalinger til, hvordan man gør korrekt corona-rent.

Ifølge Rådet for Bedre Hygiejne viser den nuværende situation, at smitteforhold og god hygiejne er en kritisk faktor for driften af stort set enhver virksomhed. Og ikke kun inden for sundhedssektoren. Den slags kalder på grundig rengøring.

- Min bud er, at en stærkere hygiejnestrategi i danske virksomheder vil være kommet for at blive, og at et behov herfor vil brede sig til rigtigt mange virksomheder, siger Lars Münter, der er sekretariatschef i rådet.

Lars Münster sammenligner dét med at have høj fødevaresikkerhed, som Danmark har ry for, og som er en salgsfaktor i sig selv. Det samme vil en god hygiejnestrategi nu blive, vurderer han.

I Servicebranchens Arbejdsgiverforening (SBA) mærker bestyrelsesformand Jørgen Utzon tydeligt, at der er kommet opmærksomhed på forskellen mellem god og dårlig rengøring, og på om medarbejderne er uddannet inden for faget og kompetente.

- Fra at rengøring skal være så billigt som muligt, så ser vi nu, at rengøring har en samfundsbetydning og også er en sikkerhed for samfundet, siger han.

- Ud af alt det forfærdelige som covid-19 har skabt, er der kommet det gode, at rengøringsfaget og de mennesker, der arbejder i det, langt om længe har fået den anerkendelse, de fortjener, siger Jørgen Utzon.

LÆS OGSÅ: Svindlede 150 firmaer - nu får han lang fængselsstraf

Med fase to i genåbningen af Danmark er rengøringsvirksomheder nu ved at skabe sig et overblik over de skærpede krav til rengøring fra deres kunder. Det betyder, at hjemsendte medarbejdere bliver kaldt tilbage, den enkelte får flere timer og flere virksomheder har ansat usædvanligt mange nye.

Jørgen Utzon, der også er direktør i servicevirksomheden COOR, fortæller, at skoler nu bliver gjort rent med en grundighed, der tilnærmer sig den, man normalt benytter på hospitaler.

I Allianceplus, der beskæftiger 1700 mennesker i Danmark, har man den seneste måned hyret 30 procent flere end normalt. Dertil har eksisterende medarbejdere fået tilbudt flere timer – noget som flere medarbejdere og 3F har efterspurgt længe.

- Der er ingen tvivl om, at det her er med til at bringe stolthed til vores medarbejdere, og at vores kunder er langt mere opmærksomme på at anerkende det arbejde, vores medarbejdere laver, siger kommunikationsansvarlig i Allianceplus, Charlotte Steenstrup Hentzen.

Sådan lyder det også hos rengøringsfirmaet Profil Service, der lige nu har 15 procent flere ansatte end før corona. Fremover forventer direktør Per Nielsen, at de vil have brug for 5-7 procent flere.

- Rengøring er blevet mere synlig, fordi den nu også foregår i dagtimerne og det afføder en større respekt for arbejdet, da det er med til at give tryghed for alle. Det højner jobbet, siger han.

Coronakrisen viser også, at det er værd at have øget fokus på uddannelsesaspektet inden for at drive god rengøring og en høj hygiejnestandard, mener Lars Münter fra Rådet for Bedre Hygiejne.

I dag er det muligt at uddanne sig til serviceassistent. Det tager to og et halvt år, mens overenskomsten mellem 3F og Dansk Industri/SBA giver mulighed for op til 6 ugers uddannelse – blandt andet i hygiejne.

Og den mulighed ser gruppeformand i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Tina Møller Madsen, gerne at flere benytter.

- Rengøring er ikke bare rengøring, men man skal også vide hvilken klud, man skal bruge, hvilken rækkefølge man skal gøre tingene i og blandingsforhold i forhold til kemi, ligesom man lærer at passe på sig selv, så man kan holde til flere år i faget.

LÆS OGSÅ: Kendis-kærestes 15-årige datter er død