Arkivfoto fra Herlev Hospital, hvor en rengøringsassistent er død med covid-19. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Rengøringsassistent død med covid-19: Gjorde rent på coronaafsnit

18. jun 2020, 11:18
En rengøringsassistent blev i marts smittet med coronavirus og døde kort tid efter. Han er dermed det tredje kendte offer for den dødelige virus blandt frontpersonalet herhjemme.

En mandlig rengøringsassistent i 50’erne døde i foråret med coronavirus.

Rengøringsassistenten gjorde rent på en coronaafdeling på Herlev Hospital, og Arbejdstilsynet skal nu undersøge, om det er sandsynligt, at han blev smittet efter at have gjort rent på isolationsstuer med covid-19-patienter uden brug af værnemidler.

Det skriver A4 Arbejdsmiljø, der har fået aktindsigt i dokumenter, der beskriver hændelsesforløbet op til rengøringsassistentens død.

Sidste gang, rengøringsassistenten var på vagt, var i weekenden 14.-15. marts, hvor han gjorde rent på en stue på afsnit 105 hos en patient, der var testet positiv for covid-19.
Lørdag den 21. marts skulle afdøde have været på vagt igen, men han mødte aldrig op.

Ifølge dokumenterne skulle rengøringsassistentens kolleger have set, at han den selv samme lørdag blev indlagt på afsnit 105, hvor han plejede at gøre rent.

Vicedirektør på Herlev Hospital Jan Toftholm kalder sagen dybt ulykkelig.

- Først og fremmest er det dybt ulykkeligt, at en af vores medarbejdere, som var smittet med covid-19, i foråret afgik ved døden. Sikkerhed for patienter og personale har altid meget høj prioritet, og vi gør vores yderste for at tilrettelægge arbejdet, sa° det kan udføres forsvarligt af vores medarbejdere, siger Jan Toftholm.

Det er uvist, hvornår rengøringsassistenten præcist afgik ved døden. Dødsfaldet er nu anmeldt som en arbejdsskade, og Arbejdstilsynet er ved at undersøge forløbet.

Formanden for kost- og servicesektoren i FOA, Pia Heidi Nielsen, mener, at hændelsen er udtryk for, at rengøringspersonalet på landets hospitaler har manglet den nødvendige beskyttelse.

- Det her er at betale prisen på den værste måde. Lige præcis det med, at der har manglet værnemidler, er rigtig vigtigt, at vi tager med os, når vi skal til at evaluere covid-19-krisen og det beredskab og hjælpemidler, der har været til rådighed. Det er vigtigt, at man efterlever de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne udstikker, siger Pia Heidi Nielsen.

Det fremgår af afdødes skadeanmeldelse, at han 14. marts gjorde rent på en stue med en covid-19-patient uden at være iført værnemidler. Der var angiveligt heller ikke sat et isolationsskilt op på døren ind til stuen, som retningslinjerne ellers foreskriver, at der skal være.

Vicedirektør Jan Toftholm ønsker ikke at kommentere detaljerne i det videre sagsforløb. Han bekræfter, at dødsfaldet er anmeldt som en arbejdsskade, da det ifølge ham er sandsynligt, at smitten kan være sket på arbejdspladsen.

Ifølge Trine Mogensen, professor fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, kan man ikke udelukke, at han har fået smitten på sit arbejde.

- Selv hvis han ikke har været i nærkontakt med patienterne, kan man ikke udelukke, at han er blevet smittet der. Virussen er nemlig både i luften og på overflader, forklarer hun.

Rengøringsassistenten er ikke den første i frontlinjen i Danmark, der er død med covid-19. I april døde både en 36-årig sosu-assistent fra Bispebjerg Hospital og en 63-årig praktiserende læge fra Hvidovre.