20171204-151030-A-1920x1920we__1_
Mere end to tredjedele – 68,5 procent – af ansøgerne til årets julehjælp har haft beskæftigelse som ufaglærte. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Rekordmange ufaglærte søger om julehjælp

10. dec. 2020 06.29
Dansk Folkehjælp oplever det højeste antal ansøgninger om julehjælp nogensinde, og der er stadigt flere ufaglærte i køen.

For flere og flere danske familier er der ikke råd til alt det, som mange af os forbinder med juletiden. Og igen i år er det især en bestemt gruppe danskere, som melder sig i køen til julehjælp, nemlig de ufaglærte.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det oplever de hos Dansk Folkehjælp, som hvert år uddeler julehjælp til børnefamilier med en trængt økonomi.

- 15.066 personer har søgt om julehjælp i år, og det er det højeste antal ansøgninger, vi nogensinde har modtaget. Det er en trist rekord, siger Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Mere end to tredjedele – 68,5 procent – af ansøgerne til årets julehjælp har haft beskæftigelse som ufaglærte.

Det svarer til 9.822 personer og er en stigning på knap 10 procent siden 2018. Samtidig er antallet af ansøgere med en erhvervsuddannelse dalende.

Det viser tal fra Dansk Folkehjælp, som har lavet en opgørelse over ansøgernes baggrund.

– De ufaglærte har en mere løs tilknytning til arbejdsmarkedet og er generelt mere pressede. Det kan være den udvikling, tallene afspejler, siger Christian Albrekt Larsen, der er professor og forsker i ulighed på Aalborg Universitet.

Ifølge Christian Albrekt Larsen er de ufaglærte mere udsatte end faglærte.

- Vi har i Danmark oplevet en stor tilgang af udenlandsk arbejdskraft, og det har trykket løn- og arbejdsvilkårene inden for rengøring, landbrug og andre ufaglærte brancher. Og det er også de ufaglærte der har stået for skud under corona-epidemien, hvor især restaurationsbranchen har været hårdt ramt.

- Samtidig er det sociale sikkerhedsnet ikke lige så fintmasket, som det var tidligere, og det betyder blandt andet lavere satser, når man som ufaglært er på dagpenge eller kontanthjælp, siger forskeren.

Det er et kriterie for at søge om julehjælp hos Dansk Folkehjælp, at man er enlig forsørger og på overførselsindkomst. Det er altså kun ufaglærte, der ikke længere er i arbejde, der kan søge.

Fagforbundet 3F har mange ufaglærte medlemmer, og her finder næstformand Tina Christensen det “beskæmmende”, at mere end 15.000 danskere er tvunget til at søge julehjælp.

- Det er et kæmpe problem. Og det er desværre ikke overraskende, at de ufaglærte fylder mest blandt ansøgerne, for de er særligt hårdt ramt af uligheden i vores samfund, siger hun.

Tallene fra Dansk Folkehjælp viser også, at andelen af årets ansøgere, der har været direkte påvirket af corona-krisen, er lavere, end man kunne have frygtet.

Det er “kun” 4,6 procent af ansøgerne – 693 personer – der oplyser, at de har mistet jobbet på grund af corona.

Julehjælpen består af madvarer for 500 kroner og et gavekort på 1.000 kroner til julegaver til børnene.