Rekordmange har sendt kvote 2-ansøgninger afsted

20200611-123237-L-1920x1280we
I alt 60.718 personer har søgt ind via kvote 2, inden ansøgningsfristen udløb mandag klokken 12.00, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvor Ane Halsboe-Jørgensen er minister, på Twitter. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
15. mar. 2021 12.46
Mandag udløb ansøgningsfristen for kvote 2-ansøgninger til videregående uddannelser. 60.718 personer har søgt.

Rekordmange har søgt om at blive optaget på en videregående uddannelse via kvote 2. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet på Twitter.

I alt 60.718 personer har søgt ind via kvote 2, inden ansøgningsfristen udløb mandag klokken 12.00. Det er 3286 flere end sidste år.

Det er positivt, at mange vil uddanne sig i Danmark, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Jeg glæder mig over, at der er mange unge, der har mod på at tage en uddannelse.

- Men vi skal også have dykket mere ned i tallene og set på, om der neden under det her rekordansøgertal, ligger nogle uheldigheder. Eksempelvis folk som egentlig er startet på en uddannelse i coronatid, men som nu ønsker at starte forfra, fordi det har været svært, siger hun.

Optagelse gennem kvote 2 er for ansøgere, som ikke kan blive optaget via kvote 1, hvor man kun bliver bedømt på sine karakterer fra en gymnasial uddannelse.

Søges man optagelse via kvote 2, bliver man i stedet optaget efter udvælgelseskritierier, som er fastsat af det enkelte uddannelsessted.

Kriterierne kan for eksempel være, hvis man har læst en anden uddannelse, har relevant erhvervserfaring eller har været på et længere højskoleophold.

Regeringen og et enigt Folketing afsatte i 2020 i alt 210 millioner kroner, som finansierede oprettelsen af 6000 ekstra studiepladser fordelt i 2020 og 2021.

2000 af dem går til ekstra optagelse i år, men Ane Halsboe-Jørgensen vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at forhandle om oprettelse af yderligere pladser.

- Jeg afviser intet i den her tid, hvor det er så svært at forudsige smitteudviklingen og samfundet generelt.

- Vi skal have dykket mere ned i tallene, før det kan vurderes, siger hun.

Også hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF) håber de, at det kan blive diskuteret, om der er behov for ekstra studiepladser.

- Det tyder på - med den her nye rekord - at der kan være behov for flere studiepladser, hvis der ikke skal afvises uforholdsmæssigt mange håbefulde ansøgere.

- Og det vil vi også gå videre med, at det kan være, man skal overveje at øge antallet af ekstra pladser. Også som en håndsrækning til de ansøgere, der ikke har haft mulighed for at få kvote 2-erfaring i coronatiden, siger Mike Gudbergsen, der er forperson i DSF.

Senere mandag eller tirsdag bliver der offentliggjort tal for, hvilke uddannelser de 60.718 kvote 2-ansøgere har søgt ind på.

Mens der nu er lukket for at søge optagelse via kvote 2, kan man søge om optagelse via kvote 1 frem til 5. juli klokken 12.00.

Der kan søges op til otte forskellige uddannelser i prioriteret rækkefølge. 28. juli får man svar på, om man er kommet ind på en uddannelse.

/ritzau/