Regeringens egne corona-eksperter ikke inddraget i nye restriktioner:
'Fuldstændig grotesk'

20201031-161147-L-1920x1920we
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede 31. oktober et længe ventet varslingssystem. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
2. dec. 2020 07.51
Eksperter undrer sig over, at de ikke er blevet inddraget mere i rådgivning af regeringen.

Flere medlemmer af den ekspertgruppe, som er knyttet til et coronavarslingssystem, føler sig overset.

Det skriver Berlingske.

Meldingen kommer, efter at regeringen tirsdag kunne melde ud om skærpede restriktioner i 17 hovedstadskommuner.

Varslingssystemets formål er at skabe klarhed over risikoniveauet. Og give mere gennemsigtighed om de sundhedsfaglige begrundelser bag smitteniveauet.

Det blev præsenteret 31. oktober. Det skete, efter at oppositionen og erhvervslivet havde efterspurgt det i flere måneder.

På en måned har ekspertgruppen på 14 personer ifølge Berlingske holdt ét enkelt møde. Departementschef i Sundheds-og Ældreministeriet Per Okkels står i spidsen for gruppen.

Flere medlemmer, som Berlingske har talt med, siger til avisen, at de regnede med at blive inddraget mere i processerne, når der skulle indføres nye restriktioner.

Men da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag præsenterede nye tiltag, der træder i kraft i næste uge, følte en del eksperter sig altså overset.

Der er ifølge Berlingske holdt to møder, inden varslingssystemet blev offentliggjort. Det ene havde karakter af et velkomstmøde, skriver avisen.

De fleste eksperter, som avisen har talt med, optræder anonymt. Enkelte står dog frem med navns nævnelse.

- Jeg har da selv tænkt på undervejs, om de havde glemt mig. Men de andre har så heller ikke været indkaldt, siger Jes Søgaard, forskningsdirektør og professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, til Berlingske.

Den manglende inddragelse af eksperterne skaber undren.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, kalder det "fuldstændig grotesk, at man ikke engang lytter til de eksperter, man selv har knyttet til sit eget varslingssystem i en situation, som vi står i lige nu".

Også sundhedsordfører Peder Hvelplund fra regeringens støtteparti Enhedslisten undrer sig.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i en mail til Berlingske, at der efter planen skal afholdes flere møder i gruppen i december.

/ritzau/