- Ingen skal gå utrygge på arbejde, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Efter vild karantæne-debat: Nu taler minister

24. apr, 13:39
En mere offensiv teststrategi er et af redskaberne, som regeringen vil benytte til at mindske smitterisiko.

Virksomheder skal have bedre styr på, om de såkaldte vandrende arbejdstagere tager coronasmitte med sig ind og ud af Danmark.

Sådan lyder meldingen fredag fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Han lægger derfor syv initiativer frem, som skal forbedre arbejdsmiljøet i virksomheder og mindske risikoen for, at vandrende arbejdstagere medbringer coronasmitte, når de pendler til og fra Danmark i forbindelse med arbejde.

LÆS OGSÅ: Polske ansatte afslører: Firmaer ser stort på opfordring til coronakarantæne

Flere af landets fagforeninger og regeringens støttepartier har siden corona-krisens begyndelse krævet, at regeringen indfører tvungen karantæne for udenlandske ansatte. 

Tvangskarantænen er dog ikke med på listen over nye initiativer mod coronasmitte fra udenlandske arbejdstagere. 

- Regeringen vil følge situationen tæt, og hvis der for eksempel viser sig et behov for at tvinge karantæne igennem via lovgivning, vil regeringen tage en ny drøftelse med partierne. Ingen skal gå utrygge på arbejde, skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen. 

A4 Arbejdsliv kunne i går fortælle, at flere virusprofessorer vurderer, at tvungen karantæne til udenlandske ansatte næppe vil have den store effekt i forhold til at bremse corona-smitte i Danmark. 

LÆS OGSÅ: Topeksperter om fagforeningers karantænekrav: Det vil ikke bremse coronasmitte

Minister: Det er virksomhedernes ansvar

I den nye pressemeddelelse understreger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at det er virksomhedernes ansvar, at sikkerheden omkring covid19-smitter er i orden.

- Derfor har det også været vigtigt for mig, at vi tager nogle initiativer, som sætter fokus på denne del af arbejdsmiljøet. Vi hjælper gerne til fra politisk hold, men det er i sidste ende virksomhederne, der er ansvarlige for, at arbejdsmiljøet er i orden, siger Peter Hummelgaard.

Inden coronakrisen var der anslået omkring 46.000 borgere fra EU-lande, som var ansat hos danske arbejdsgivere, og som havde fast bopæl i udlandet.

Af de 46.000 personer kom omkring 15.000 fra Sverige og Tyskland.

Et af initiativerne er et branchesamarbejde, hvor arbejdsmarkedets parter sammen med regeringen finder løsninger for de enkelte brancher. For eksempel i fødevarebranchen, hvor en stor del af de vandrende arbejdstagere er i beskæftigelse.

Andre initiativer er mere kontrol og en mere offensiv teststrategi ved eksempelvis grænserne.

Det skal for eksempel gælde sundhedspersonale, der er bosat i udlandet, så de ikke smitter sårbare grupper på plejehjem i Danmark.

Hvis initiativerne til at undgå smittespredning mod forventning ikke bærer frugt, er regeringen klar til at lovgive, så der kan komme et krav om selvisolation i 14 dage for alle indrejsende, uanset hvilken nationalitet de har.

3F: Havde håbet på karantæne

Palle Bisgaard, næstformand i 3F's Byggegruppe understreger, at man fra fagforeningens side havde håbet, at regeringen ville indføre en regel om, at udenlandske byggeansatte skal 14 dage i karantæne, før de træder ind på danske arbejdspladser. 

- Når det er sagt, så ser vi flere positive tegn i regeringens nye initativer. Særligt i forhold til, at ministeren lægger op til, at Arbejdstilsynet og politiet kan udføre en strengere kontrol med, at de ansatte på byggepladserne er så godt beskyttet mod corona-smitte som muligt.

- Samtidig hilser vi også velkomment, at ministeren understreger, at han er klar til at lade hammeren falde og indføre tvungen karantæne, hvis virksomhederne ikke lever op til deres forpligtelser.