20210527-121037-L-1920x1280we
Regeringens udspil "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund" er blevet præsenteret torsdag anført af statsminister Mette Frederiksen (S). (Arkivfoto) Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Regeringen vil flytte tusindvis af studiepladser til provinsen

27. maj 2021 13.59
Regeringen vil etablere samlet set 25 nye uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025, viser nyt udspil.

Mindst ti nye udbud af velfærdsuddannelser uden for de største byer skal etableres, og samlet set skal der etableres 25 nye uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025.

Det fremgår af regeringens udspil "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund".

Det er blevet præsenteret torsdag anført af statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi skal skabe bedre sammenhæng i vores land. Skabe vækst og beskæftigelse i hele landet. Hver anden dansker bor uden for de større byer, men de mindre lokalsamfund lider. Mulighederne forsvinder og velfærden svinder ind.

- Vi kan ændre kursen for Danmark, hvis vi beslutter os for det. Sammenhængskraften skal skabes gennem politiske beslutninger, siger Mette Frederiksen.

Udspillet skal overordnet sikre, at færre studerer i København, Aarhus, Aalborg og Odense fremover, og at flere i stedet for vælger at uddanne sig i provinsen.

Blandt andet skal der etableres fem nye udbud af universitetsuddannelser uden for de største byer.

- Der skal være bedre og flere uddannelsestilbud uden for de store byer, så flere unge kan uddanne sig i det lokalområde, de er vokset op. Det skal også medvirke til, at virksomhederne ikke behøver at flytte.

- Men der skal være en sammenhæng mellem de uddannelser som skal rykkes ud, og hvor de skal rykkes hen, siger Mette Frederiksen.

En stor del af udspillet var lækket til diverse medier i forvejen. Men hovedtrækkerne er nu officielt bekræftet.

Blandt andet skal store dele af de fire store velfærdsuddannelser lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver, rykkes ud.

Regeringen ønsker, at 60 procent af disse uddannelser skal ligge uden for de største byer.

Der skal derfor flyttes omkring 1300 uddannelsespladser fra velfærdsuddannelserne væk fra København, Aarhus, Odense og Aalborg. Og der skal samtidig etableres op mod 1000 nye pladser.

I følge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) bor de fleste unge lokalt, hvor de er vokset op. Som netop er det, som skaber grundlaget for de lokale uddannelser, som regeringen vil skabe.

- De fleste unge bliver i deres kommune. Der er ikke en meget stor del af de unge i Jylland, der rejser til København og der er rigtig mange unge, der ikke kommer videre end til at tage en gymnasial uddannelse, siger Kaare Dybvad.

Faktisk har 22 procent af en ungdomsårgang fortsat ikke en kompetencegivende uddannelse, når de fylder 30 år.

Det tal ønsker regeringen at mindske ved at åbne for uddannelser tættere på de unge, oplyser uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på pressemødet.

Desuden vil regeringen reducere optaget på de videregående uddannelser i de fire store byer og på universiteternes hovedcampus med op mod ti procent. Der er dog med enkelte undtagelser.

Begrænsningen bliver indfaset gradvist fra uddannelsesåret 2022/23 og frem.

/ritzau/