Regeringen vil sætte hårdere ind over for bagmændene bag social dumping. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen opretter nyt center mod social dumping

23. apr 2020, 06:17
Som led i stort udspil om skattekontrol skal helt nyt center med 25 skattemedarbejdere lave målrettede kontroller mod social dumping og sort økonomi.

Regeringen er klar til at skrue op for indsatsen mod social dumping og intensivere jagten på skattesnyd og sort økonomi.

Det skal ske med et helt nyt center, hvor 25 skattemedarbejdere blandt andet skal lave opsøgende arbejde i såkaldte risikobrancher, afsløre illegal arbejdskraft og ikke mindst kradse manglende skatte- og momsindtægter ind.

LÆS OGSÅ: Professor - coronakrisen skubber udsatte danskere længere væk fra arbejdsmarkedet

Det skriver Fagbladet 3F.

Der er fundet “nye penge” til ansættelsen af 15 skattemedarbejdere, mens finansieringen af de resterende 10 kommer fra finanslovsaftalen for 2020, hvor der blev afsat 50 millioner kroner årligt til bekæmpelsen af social dumping.

- Det er et meget stort løft af vores kontrol, og jeg er stolt over, at vi får mulighed for at styrke vores indsats mod de svindlere, der undergraver hele samfundet med forskellige former for skatteunddragelse og -kriminalitet, siger skatteminister Morten Bødskov (S) til Fagbladet 3F.

Det nye center skal ligge i Frederikssund og er en del af et samlet udspil fra regeringen om øget skattekontrol, hvor der også er nye initiativer mod hvidvask, momssvindel, international skatteunddragelse og skattely.

Ifølge skatteministeren vil det styrke effekten af myndighedernes kontrolarbejde at samle indsatsen mod sort økonomi og social dumping ét sted.

- Vores indsats mod social dumping, hvor vi kontrollerer registreringer og skatteforhold hos udenlandske firmaer og arbejdstagere, går i forvejen hånd i hånd med at optrevle sager om sort økonomi, hvor der svindles med skat og moms, bruges illegal arbejdskraft og snydes med offentlige ydelser. Der er en tæt sammenhæng mellem de forskellige former for snyd og kriminalitet, og vi ser ofte, at det er de samme firmaer, der står bag, siger Morten Bødskov.

LÆS OGSÅ: Irriteret virusprofessor - 'Nu stopper I'

Regeringen fremlagde ved sin tiltrædelse sidste år en storstilet reformplan, hvor der i årene 2020-2023 skal ansættes 1.000 nye medarbejdere får at få det hårdt trængte skattevæsen tilbage på ret køl.

Ud over den ekstra bemanding vil skattemyndighederne også indføre nye it-værktøjer og analyseredskaber til at slå ned på social dumping og andre former for skatteunddragelse.

Henning Overgaard, der er forbundssekretær i 3F med social dumping som særligt ansvarsområde, roser regeringens planer.

- Det er et super vigtigt udspil, der fortsætter i det flotte spor regeringen og støttepartierne lagde med det historisk høje bevillingsløft i sidste års finanslov. Med det her udspil får samfundet flere og bedre værktøjer til at slå ned på de banditter, der praktiserer social dumping. I 3F har vi i årevis anbefalet en stærkere indsats mod momskarruseller, konkursryttere, kædesvig og illegal arbejdskraft, som er nogle af de herskende discipliner inden for social dumping, og vi ser også positivt på, at man nu er klar til at skærpe sanktionerne, siger Henning Overgaard.

Indsatsen er en indbringende forretning, som hvert år sikrer et trecifret millionbeløb til statskassen.

Ifølge Skattestyrelsen tegnede hver enkelt kontrolmedarbejder sig i 2019 for tre millioner kroner i skatteopkrævninger, og Fagbladet 3F kunne i januar fortælle, at staten på fire og et halvt år har scoret 850 millioner kroner på at lave kontroller blandt udenlandske firmaer og ansatte.

LÆS OGSÅ: Lejlighedsbrand - mand i kritisk tilstand