20160824-170954-A-1920x1280we
Flere og flere kommuner har indført røgfri arbejdstid. Der er endda kommuner, der heller ikke vil have, at de hjemmearbejdende ansatte ryger. (modelfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Raser over rygeforbud på hjemmekontoret:
’Vorherre bevares! Fri os fra det formynderi’

8. dec. 2020 11.55
A4 Arbejdslivs læsere synes ikke, at kommunen skal blande sig i, om de offentligt ansatte ryger på deres hjemmekontor i arbejdstiden.

I 52 af landets 98 kommuner må de offentligt ansatte vente med at tænde cigaretten, til arbejdsdagen er slut.

LÆS OGSÅ: Kommunalt rygeforbud breder sig - også på hjemmekontoret: 'Hvad har de tænkt sig?'

Fra onsdag er mange af dem sendt tilbage til hjemmekontoret for at forhindre smitte med coronavirus. Og for mange af dem betyder det, at rygeforbuddet også gælder i hjemmet. Sådan er det eksempelvis i Gentofte Kommune, hvor der er nultolerance over for røg i arbejdstiden. Det har A4 Arbejdsliv tidligere beskrevet, og det kan du læse mere om her.

A4 Arbejdsliv spurgte i sidste uge på Facebook, hvad læsernes holdning var til det.

156 svarede, at de ikke synes, at det var noget, som kommunen skulle blande sig i, mens kun fire svarede, at de synes, det var i orden.

- Nej. Ejendomsretten er ukrænkelig, skriver Lissi.

En anden læser, Steen, skriver således:

- Jeg kan acceptere, at man indførte røgfri lokaler, men at man begynder at indføre forbud i fri luft og i folks eget hjem - Vorherre bevares! Fri os fra det formynderi!

Selvfølgelig skal kommunerne ikke blande sig i, hvad man gør i sit eget hjem, hvor man oven i købet lægger bolig og strøm til for, at kommunerne har en arbejdsplads, de ikke betaler for!
Karen, A4 Medier-facebook-følger

Selv en inkarneret ikke-ryger synes ikke, det er noget, som kommunen skal blande sig i.

- Det er måske lige at gå over grænsen. Jeg er i den grad ikke-ryger og var inden rygeforbuddet i årevis plaget af kollegaers rygning på kontor og værksteder. Det var simpelthen lykken, da det blev forbudt. Men i folks personlige hjem..., skriver Henrik.

Karen mener, at så længe kommunen ikke betaler udgifter knyttet til hjemmet, så kan den ikke blande sig i, hvad der foregår der:

- Selvfølgelig skal kommunerne ikke blande sig i, hvad man gør i sit eget hjem, hvor man oven i købet lægger bolig og strøm til for, at kommunerne har en arbejdsplads, de ikke betaler for! I det hele taget lever vi i en tid, hvor kommunerne har udråbt sig til at være bedrevidende og bestemmende over borgerne, hvilket i min verden er fuldstændig ufatteligt, at de får lov til, uden borgerne protesterer. 

Det er simpelthen så langt ude at indføre rygeforbud på hjemmearbejdspladser. Det er helt utilstedeligt. Det her handler også om, at det skal være regler, der skal kunne håndhæves, for det giver mening
Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal

Læsernes holdning stemmer således overens med, hvad de to store forbund for offentligt ansatte, FOA og HK Kommunalt, mener.

- Det er simpelthen så langt ude at indføre rygeforbud på hjemmearbejdspladser. Det er helt utilstedeligt. Det her handler også om, at det skal være regler, der skal kunne håndhæves, for det giver mening. Arbejdsgiver kan kun håndhæve det ved at krænke privatlivets fred, sagde HK Kommunals næstformand, Mads Samsing, i sidste uge.

Torben Klitmøller Hollman, der er sektorformand i FOA for Social- og sundhedssektoren, sparer heller ikke på gloserne, når det kommer til at sætte ord på forbud i medarbejderens eget hjem.

LÆS OGSÅ: Martin må ikke længere ryge på jobbet: Det er forbavsende nemt

- Hvad har de tænkt sig? Man skal passe på ikke at skyde gråspurve med kanoner. Det skal de holde sig for gode til. Arbejdsgiveren skal gå i dialog med medarbejderne i stedet for at begynde på alt det andet. Det er noget pjat. Hvordan har de tænkt sig at sanktionere det, og hvordan vil de holde øje? Det er medarbejdernes egen husstand.