Især unge soldater bliver syge af at tage i krig

20190205-172752-L-1920x1280we
Soldater, der skal i krig, bliver ikke tilset af en psykolog. Det er op til soldatens nærmeste leder at vurdere, om han eller hun er egnet til krig. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
TEMA: Ung på arbejdsmarkedet
22. nov. 2019 06.00
En stor del af de soldater, der bliver syge af at tage i krig for Danmark, er unge under 24 år, fastslår ny rapport. En anden rapport viser, at hver fjerde, der har været i krig, udvikler symptomer på PTSD. På trods af det bliver soldaternes psykiske helbred ikke vurderet, inden de udsendes. Systemet er ikke optimalt, men værktøjet til at gøre det bedre eksisterer ikke, siger soldaterformand Flemming Vinther.

Lyden af en syvårig pige, der skriger i smerte, fordi hendes arme og underkæbe er sprængt væk af en mine, bliver ved med at forfølge Michael Jakobsen. 

Traumet stammer fra Irak for 29 år siden, hvor den dengang 24-årige soldat var udsendt for Danmark i forbindelse med Golfkrigen.

LÆS OGSÅ: Kvindelig konstabel krænket i Forsvaret: "Ingen gider kneppe dig"

Lige siden har hans liv været præget af de oplevelser, han fik dengang. Symptomerne på PTSD undertrykte han i mange år gennem hård fysisk træning og masser af arbejde, indtil han en dag brød sammen. I dag er Michael Jacobsen 52 år, har PTSD i svær grad og er ikke i stand til arbejde.

Glemt kodeord