R:
Hækkerup svømmer væk fra redningskransen

25. nov. 2020 17.15

Justitsminister Nick Hækkerup får hård kritik fra De Radikale for at forsøge at kontrollere sprogbrug om regeringens minkordre.

Der var  formentlig ingen minkavlere, der var i tvivl, da de hørte statsministeren tale på et pressemøde 4. november: På pressemødet fik de klar besked om, at de skulle slå alle deres mink ihjel.

Statsminister Mette Frederiksen (S) brugte under pressemødet ordet ”skal” om aflivningen. Hun fastslog desuden, at regeringens beslutning ”ikke lader sig forhandle”.

Det blev også meddelt, at Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet vil blive involveret i indsatsen.

På pressemødet deltog også chefen for Rigspolitiet, Thorkild Fogde, der fastslog, at aflivningen skulle ske ”hurtigst muligt”.

For minkavlerne var der næppe tvivl om, at der var tale om en ordre fra statsministeren og myndighederne.

Men det var ikke tilfældet, sagde justitsminister Nick Hækkerup i onsdagens hasteforespørgsel i Folketinget. Faktisk var der slet ikke tale om en ordre, siger Nick Hækkerup.

På spørgsmål fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl om, hvorfor myndighederne så begynder at handle, som om de har fået ordre på at aflive alle mink, siger Nick Hækkerup:

Pressemøder er ikke afgørende

- Hvad er det, der får myndighederne til at agere, som de gør? Pressemøder er, uanset hvor belejligt det vil være for argumentationen, ikke et sted, hvor man kan træffe afgørelser eller udskriver administrative forskrifter, som befolkningen eller myndighederne skal rette sig efter.

Dermed læner justitsministeren sig op ad en pressemeddelelse fra Justitsministiet, som har vakt opsigt blandt uafhængige jurister. I pressemeddelelsen skriver Justitsministiet:

- En udtalelse på et pressemøde udgør ikke en ”ordre” (en befaling eller et pålæg) til borgerne, for eksempel minkavlerne. Det er faktuelt forkert at omtale dette som en ”ordre”, skriver Justitsministeriet.

Den udlægning har professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Frederik Waage og flere andre uafhængige jurister afvist.

Der var tale om en ordre, siger Frederik Waage.

Vildt provokerende

Udsagnene fra justitsministeren provokerer støttepartiet De Radikale. Grundlovsordfører Jens Rohde (R) siger:

- Det er helt vildt provokerende at høre på det, justitsministeren står og siger. Det tror jeg også, det er for alle de mennesker, der har oplevet, hvad der er foregået i virkelighedens verden.

- Har justitsministeren forståelse for, at der ikke er nogen mennesker i dette land, der bevæger sig i den virkelige verden, som fatter en brille af, hvad justitsministeren står og siger der?, siger Jens Rohde.

De Radikale har de afgørende mandater, som kan udløse en stor undersøgelseskommission i minksagen. En kommission vil både kunne indkalde justitsministeren og statsministeren til at vidne.

Hidtil har De Radikale dog alene talt for en mindre omfattende løsning. Dermed hjælper partiet regeringen med at undgå blå bloks krav om en stor kommissionsundersøgelse.

Men man må forstå på Jens Rohde, at justitsministeren skal være påpasselig med at teste støttepartiets tålmodighed for meget:

- Lad os nu antage, at den radikale position var en slags redningskrans for regeringen, så gør justitsministeren det ikke lettere. Jeg har lidt den opfattelse, at man smider en redningskrans, og så svømmer ministeren længere.

/ritzau/