Thomas fik begge ben smadret i ulykke:
Kommunen siger nej til førtidspension

c20201221095413238_1000
Oveni de fysiske forandringer og konstante smerter i benene døjer Thomas Brodthagen også med PTSD. Foto: Thomas Arnbo / Fagbladet 3F/
21. dec. 2020 10.38
3F er rystet over, at Faxe Kommune afviser at give chauffør førtidspension.

En arbejdsevne, der er 'nedsat til det ubetydelige', er ikke lille nok til, at Faxe Kommune vil tilkende den 52-årige chauffør Thomas Brodthagen førtidspension - trods knuste ben og PTSD efter en trafikulykke.

I stedet skal han nu i et toårigt ressourceforløb. Fagforeningen 3F har klaget og kalder behandlingen uværdig. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Arbejdere bor i slumkælder midt i rigmandskommune: - Smitte har det perfekt her

Ulykken skete den 3. april 2014. Begge Thomas Brodthagens ben blev smadret totalt efter et lille øjebliks uopmærksomhed og den lidt for sene opbremsning i motorvejskøen dengang for knap syv år siden. En person blev dræbt. Alle Thomas Brodthagens tæer var brækket. 11 ud af 12 ribben var brækket. Højre hæl kom med til Rigshospitalet i en pose.

I halvandet år er Thomas Brodthagen sygemeldt. Han kæmper for at få en nogenlunde tilværelse stablet på de ben, der nu består af en protese fra knæet og ned på venstre og en hæl på højre, der er lavet af musklen fra indersiden af låret. Han går med krykke og har en meget dårlig balance. Han har fået Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings ord for, at hans arbejdsevne er nedsat med foreløbigt 65 procent.

Oveni de fysiske forandringer og konstante smerter i benene døjer Thomas Brodthagen også med hovedet. Dels bliver en lille hjerneblødning først opdaget halvandet år efter ulykken. Dels har han udviklet PTSD.

Thomas Brodthagen er oprindeligt uddannet blikkenslager, men har i mange år arbejdet som chauffør. Og at komme tilbage til arbejde har altid været et afgørende mål for ham.

I perioden efter ulykken kæmper han for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Dels hos sin tidligere arbejdsgiver og i et fleksjob hos et skiltefirma. Men belastningen er for stor.

I slutningen af november i år får han et afslag på førtidspension af Faxe Kommune. I stedet er han blevet tilkendt et såkaldt ressourceforløb på op til to år.

Der er nemlig stadigvæk 'udviklingsmuligheder i forhold til arbejdsevnen', skriver kommunen i sit afslag. Og peger på blandt andet smerteklinik som løsningsmodel til, at Thomas Brodthagen kan blive selvforsørgende.

- Jeg ved ikke, hvad det er, jeg har gjort galt. Jeg har altid gjort, hvad de bad mig om. Jeg har altid kæmpet for at komme tilbage i job. Og så får man sådan en behandling, bare fordi man er kommet til skade, siger Thomas Brodthagen.

Også Ida Risom Dam, som er Thomas Brodthagens socialrådgiver i 3F Høje-Taastrup, er uforstående over for kommunens afslag på førtidspension.

- Vi er altså der, hvor jeg ikke kan se et udviklingsperspektiv i forhold til arbejdsmarkedet. Jeg kan ikke få øje på det. Og så tillader kommunen sig at henvise til en smerteklinik – til en mand, der behandlingsmæssigt er tilknyttet de ypperste eksperter på Rigshospitalet. Mon ikke de havde henvist til en smerteklinik, hvis det havde været relevant, siger Ida Risom Dam.

3F Taastrup har 30. november efter Thomas Brodthagens ønske klaget til kommunen over afslaget på førtidspension.

Faxe Kommune bekræfter at have modtaget klagen, men vil derudover ikke udtale sig om sagen til Fagbladet 3F.

Den socialt politisk ansvarlige i 3F, Tina Christensen, er til gengæld rystet over sagen. Hun kalder behandlingen for uværdig og spild af menneskeliv.

- Thomas’ historie viser med al tydelighed, at lovgivningen er utilstrækkelig, og at der er behov for ændringer ud over det, som forligspartierne har spillet ud med, siger Tina Christensen.

Hun henviser til, at forligspartierne bag fleksjob- og førtidsreformen fra 2013 så sent som i sidste uge blev enige om justeringer af de ressourceforløb, som Thomas Brodthagen nu er blevet en del af. Ressourceforløbene blev opfundet i 2013 og har været udskældte for at være langvarige, uklare og for mangelfulde i deres indhold.

LÆS OGSÅ: Nu ændres udskældte ressourceforløb

Men justeringerne rækker ikke, mener Tina Christensen.

- Når lovgivningen om fleksjob- og førtidspension indeholder sætninger som, at det skal være 'helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres', så risikerer borgerne at komme ud i lange, groteske forløb, siger Tina Christensen.

- Og det er vel at mærke forløb med udviklingsmuligheder, som ikke eksisterer uden for kommunernes og Ankestyrelsens kontorer. Vi skal i stedet have en lov, hvor det skal være realistisk, at arbejdsevnen udvikles – og ellers skal man have ret til fleksjob eller førtidspension. Det opfordrer vi stærkt til, at politikerne kigger på i forbindelse med de kommende forhandlinger om en revision af reformen, siger Tina Christensen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lovede i sidste uge, at arbejdet med den kritiske gennemgang af førtidspensionsreformen ikke er stoppet. I næste runde tager forligskredsen fat i fleksjobbene, udtalte han.

Faxe Kommune har 10. december fastholdt afslaget om førtidspension over for Thomas Brodthagen og desuden fastholdt, at han skal i ressourceforløb. Klagen er derfor nu overgået til Ankestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Kritik af "uambitiøs" aftale om ressourceforløb: - Syge og sårbare havde fortjent større julegave