20200311-084653-L-1920x1280we
Med aftalen får byggeriets ansatte blandt andet en stigning i mindstelønnen på 7,5 kroner over tre år. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ekspert om byggeriforlig i coronakrise: 'Det bedst tænkelige i en utrolig svær situation'

17. mar 2020, 10:57
Stigningen i mindstelønnen i ny byggeoverenskomst ligger langt fra det udgangspunkt, som 3F krævede ved forhandlingernes start. Fagbevægelsen kunne ikke gøre andet i den nuværende situation, mener professor.

Kære læser

Denne artikel har vi nu åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Med byggeriets aftale tidligt i morges er der sat punktum i det foreløbigt længste sværdslag i årets overenskomstforhandlinger på det private område. 

Med aftalen får byggeriets ansatte blandt andet en stigning i mindstelønnen på 7,50 kroner over tre år. Et niveau, der ligger væsentligt under de 30 kroner, som 3F havde krævet ved forhandlingernes start. 

LÆS OGSÅ: Overenskomst for 60.000 ansatte i byggeriet på plads

Ifølge arbejdsmarkedsprofessor Bent Greve er forliget dog det bedst tænkelige resultat i lyset af den ekstraordinære krise, som coronavirusset har sat Danmark i. 

- Parterne har gjort det eneste, de reelt kunne i den situation, vi står i nu, og lukket en aftale, siger Bent Greve. 

- I forhold til spørgsmålet om mindsteløn er 3F blevet nødt til at trække en streg i sandet og sige, at vi ikke kommer længere den her gang. Det er man jo også åben omkring, og det synes jeg egentlig er ganske fornuftigt, tilføjer professoren. 

Bent Greve hæfter sig også ved, at resultaterne i forliget lægger sig kraftigt op ad de resultater, som industriens parter nåede frem til ved det såkaldte gennembrudsforlig i februar. 

- Og det løser jo ikke problemerne med, at mindstelønnen i byggeriet i en vis udstrækning bliver brugt til social dumping, som 3F med rette har påpeget. Men der må man så tage diskussionen over de næste tre år og se, om man kan nærme sig hinanden, siger Bent Greve. 

Ny overenskomst for 60.000 byggeansatte 

Overordnet stiger lønnen med 7,50 kroner i timen over tre år. På prislisterne for akkordarbejde hæves satsen med 2,1 procent årligt, det vil sige 6,3 procent over tre år.

Aftalen indeholder også flere penge til den såkaldte SH-konto, der fungerer som en opsparing for den enkelte medarbejder. Den stiger med én procent årligt, så den om tre år er oppe på 12,9 procent.

Lærlinge får desuden løn fra 18 år og en ny særlig opsparing. 

Kritik af forlig

Ifølge Bent Greve vil det faktum, at den nye overenskomst ligger langt fra målet i forhold til en hævelse af mindstelønnen, højst sandsynligt føre til uro og intern kritik blandt 3F's byggefolk.

- Men hovedparten vil også være klar over, at de ikke kan få mere, fordi alting er så usikkert. Jeg tror ikke, at det her forlig bliver stemt ned i den situation, vi står i lige nu, hvor det stadig er uklart, hvor mange virksomheder der knækker nakken, og hvor mange job der går tabt, siger Bent Greve. 

Giver den ekstraordinære situation omkring corona i virkeligheden også fagbevægelsens forhandlere en udvej i forhold til at skulle forklare et overenskomstforlig, der ligger langt fra det, som mange medlemmer havde håbet på? 

Det mener jeg klart. Men jeg mener heller ikke, at fagbevægelsen havde andre muligheder i den nuværende situation end at udvise samfundssind og sætte alle kræfter ind på at lukke en aftale. Og det er man lykkedes med, siger Bent Greve.