20200309-121749-L-1920x959we
- Uanset om du er ung, eller du er ældre. Om du er ny eller garvet på arbejdsmarkedet. Så er der noget i de her overenskomster til alle, udtaler FH-formand Lizette Risgaard. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

OK20: Urafstemning skydes i gang

25. mar 2020, 14:26
Forligsmanden har netop præsenteret den endelige mæglingsskitse, og det betyder, at de faglige organisationer nu kan sætte gang i urafstemningerne blandt medlemmerne.

Midt under en historisk nedlukning af det danske samfund, skal mange danske lønmodtagere nu stemme om de overenskomster, der er blevet forhandlet i en periode, hvor præmissen for forhandlingerne fuldstændigt har ændret sig på få uger.

LÆS OGSÅ: Ekspert om myndigheder - "Har taget grueligt fejl"

- Jeg håber, I støtter op om og anerkender det store arbejde, jeres forhandlere har gjort. Og vigtigst af alt, at I bruger jeres stemme, udtaler formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard i en pressemeddelelse til de 600.000 lønmodtagere, der i de kommende tre uger skal stemme om deres overenskomster for de næste tre år.

Ud over pæne lønstigninger, større valgfrihed vedrørende løn, barsel, pension og ferie og mere ligestilling under forældreorloven er der med OK20 også udsigt til bedre betaling ved sygdom. Og så opnår lærlinge og elever med et ja pensionsindbetalinger, fra de fylder 18 år.

- Uanset om du er ung, eller du er ældre. Om du er ny eller garvet på arbejdsmarkedet. Så er der noget i de her overenskomster til alle, udtaler Lizette Risgaard.

HK Privats formand, Simon Tøgern, er tilfreds med de aftaler, som nu skal sendes til afstemning. 

- Det er en meget svær situation vi står i som samfund netop nu, og både virksomheder og medarbejdere mærker dagligt konsekvenserne. På trods af dette har vi fået fornuftige og ansvarlige aftaler på plads for vores medlemmer, så ordentlige løn- og arbejdsvilkår fortsat er sikret, når Danmark og arbejdspladserne på et tidspunkt åbner igen, udtaler han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Soldater isoleret på kaserne - Det var en god beslutning

HK Privats sektorbestyrelse har med et meget stort flertalt ved et møde tidligere på ugen besluttet at anbefale sine 57.403 stemmeberettigede medlemmer at stemme ja til overenskomstresultatet. Det er bl.a. resultater som en stigning i fritvalgskontoen fra 4 til 7 procent, 3 ugers ekstra forældreorlov med fuld løn og op til 5 ugers betalt uddannelse efter man som opsagt er fratrådt.

- Stigningen i fritvalgskontoen til 7 procent er en forbedring, der vil kunne mærkes for den enkelte medarbejder og for alle vores medlemmer, og den er kun blevet så meget desto vigtigere i denne tid, hvor de lokale lønforhandlinger kan blive umådeligt svære, udtaler Simon Tøgern og fortsætter:

- De tre ugers ekstra forældreorlov med fuld løn er også et markant resultat og et vigtigt bidrag til ligestillingen, og så er jeg tilfreds med, at opsagte og fratrådte kolleger nu får nye muligheder for at efteruddanne sig. Samlet set er vi pænt tilfredse med forhandlingsresultatet, og af den grund er min og sektorbestyrelsens klare anbefaling til vores medlemmer at stemme ja. Det er da også vores håb og forventning, at vi også denne gang rammer en høj stemmeprocent blandt vores medlemmer.

Da der senest var urafstemning om overenskomster på industriens område, slog HK Privats medlemmer stemmerekord: 54,2 procent af de stemmeberettigede medlemmer brugte deres stemmeret, og 86 procent af dem fulgte fagforeningens anbefaling og stemte ja.

Der skal i HK Privat stemmes om i alt 23 landsoverenskomster. Resultatet af urafstemningen bliver offentliggjort torsdag den 16. april klokken 12.

LÆS OGSÅ: Styrelse i akut mangel på 500 medarbejdere: 'Huset brænder'

Med stemmerne 48 mod 2 har FOA's hovedbestyrelse godkendt de nye overenskomst-aftaler og det mæglingsforslag, som forligsmand Jan Reckendorff fremsatte tidligere i dag.

FOA har godt 20 overenskomster med private arbejdsgivere, som blandt andet dækker privat hjemmepleje, fritvalgsordningen, friplejehjem, private svømmebade og private børnepassere og institutioner.

- Vi er godt tilfredse med resultatet. Vi har denne gang fået et lille, men historisk gennembrud om retten til uddannelse for ufaglærte på social- og sundhedsområdet. Vi står med store rekrutteringsproblemer til ældreplejen i fremtiden, og de private arbejdsgivere er nu med til at løfte indsatsen på at få flere uddannede til området, siger FOA's næstformand, Thomas Enghausen.

I FOA's overenskomst for det private fritvalgs-område i hjemmeplejen får ufaglærte nu en ret til uddannelse som social- og sundhedshjælper efter to års ansættelse. Det sker på voksenelevløn.

- Samlet set har vi også fået pæne lønstigninger. Der er mere barselsorlov til fædrene. Og vi er også fuldt tilfredse med de aftalte forbedringer for især arbejdsmiljørepræsentanterne, siger Thomas Enghausen.

FOA's urafstemning går i gang i næste uge, og løber indtil tirsdag den 14. april. Den 16. april offentliggør forligsmanden det samlede resultat af afstemningen.