20190926-103718-L-1920x994we
Regeringens hjælpepakke til dansk erhvervsliv vækker glæde hos tre fagforbund. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ny trepartsaftale vækker glæde hos fagforbund

15. mar 2020, 12:20
Både Dansk Metal, HK, 3F og Akademikerne er glade for den trepartsaftale, der netop er blevet præsenteret i statsministeriet. Den vil hjælpe almindelige lønmodtagere og understøtte samfundsøkonomien.

Dansk Metal har været bannerfører for forslaget om en lønkompensation til fyringstruede medarbejdere på grund af coronavirus. Derfor er Claus Jensen, formand i Dansk Metal, også meget positiv over for, at regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen er blevet enige om en ny trepartsaftale, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dansk Metal. 

LÆS OGSÅ: Østjysk par er smittet - Sådan er det at have COVID-19

- Jeg kan ikke rose regeringen og arbejdsgiverne nok for at tage samfundsansvar - og for at gøre det hurtigt. Det er en rigtig god aftale, som alle parter kan se sig selv i, og som jeg selvfølgelig håber at resten af folketinget bakker op om. 

Aftalen, der blev præsenteret i Statsministeriet klokken 12 af statsminister, Mette Frederiksen, indeholder blandt andet en lønkompensation på 26.000 kroner for timelønnede og 23.000 for funktionærer til de virksomheder, der er ekstraordinært hårdt økonomisk ramt. Ordningen gælder, hvis virksomhederne fravælger eksisterende muligheder for hjemsendelse uden løn. De private virksomheder skal betale fuld løn, og de fyringstruede må ikke arbejde i perioden.

- Vi står i en helt ekstraordinær situation, og derfor er der også brug for ekstraordinære redskaber. Vi kan allerede nu se, at mange virksomheder kraftigt overvejer at sende folk hjem uden løn, fordi de simpelthen mangler reservedele eller fordi ordrerne midlertidigt er stoppet, siger Claus Jensen og tilføjer:

- Trepartsaftalen her betyder, at vi afbøder nogle af konsekvenserne af, at store dele af samfundet er sat i stå. Virksomhederne vil med aftalen forhåbentlig holde skindet på næsen, og de private lønmodtagere vil undgå store økonomiske problemer. Det kan jeg, samfundet og mine medlemmer kun være tilfreds med.

Og glædes over den nye aftale deles af HK Danmark, fremgår det af en pressemeddelelse fra forbundet. 

- Ingen kan vist længere være i tvivl om, at vi står i en helt ekstraordinær situation i Danmark disse dage. Corona-krisen er allerede meget mere end en sundhedskrise, og vi må gøre alt hvad vi kan for at sikre, at det ikke udvikler sig til en økonomisk krise. Derfor er det vigtigt at holde hånden under lønmodtagerne, så de dels har et arbejde at vende tilbage til, og dels er sikret lønkompensation så der kan betales husleje og købes smør til brødet, udtaler formand for HK Kim Simonsen.

LÆS OGSÅ: Dansk Erhverv - Coronakrise kan koste 47.000 jobbet

Situationen med corona-virus udvikler sig fra time til time, så behovet for flere indgreb og hjælpende hænder fra regeringens side er bestemt ikke opfyldt, mener HK-formanden.

- Det er jo ukendt terræn for os alle, men det er klart, at der kommer til at opstå flere udfordringer, som vi må forsøge at løse i trepartsaftaler. Der er uden tvivl mange selvstændige, atypisk ansatte og freelancere, der holder vejret for tiden, i frygt for hvad der skal ske med deres arbejdssituation, og hvordan de skal holde skruen i vandet den kommende tid, siger Kim Simonsen.

3Fs forbundsformand, Per Christensen, roser i en pressemeddelelse også aftalen, der betyder, at tusindvis af lønmodtagere, der ellers ville være fyret, kan beholde deres job, indtil COVID-19-krisen er i bedring.

- I dag har den danske model vist sin styrke. Regeringen og arbejdsmarkedets parter står skulder ved skulder og sikrer, at tusindvis af lønmodtagere beholder deres job og en indtægt, de kan leve af, i de næste måneder, der bliver meget svære. Set med lønmodtagernes øjne er det en fuldstændig afgørende aftale, som parterne er kommet frem til, udtaler Per Christensen, forbundsformand for 3F og tilføjer senere:

- Aftalen vil betyde, at rigtig mange lønmodtagere bliver reddet fra at ryge ud i en dyb økonomisk ruin. Og den vil betyde, at de gode danske virksomheder, der kæmper for at holde hjulene i gang, får hjælp til at fastholde deres ansatte, så vi hurtigst muligt kan få Danmark på fode igen, når COVID-19-krisen på et tidspunkt vender, siger Per Christensen.

Han understreger dog i samme omgang, at aftalen ikke løse alle problemer.

- Denne aftale er god for både lønmodtagere og arbejdsgivere, og jeg håber virkelig, at de berørte arbejdsgivere gør brug af den, så vi undgår, at lønmodtagere afskediges. Men der vil stadig være udfordringer - både for lønmodtagere og virksomheder. Dem håber jeg vi - ligesom her i denne historiske aftale - kan løse i samarbejde, siger Per Christensen.

LÆS OGSÅ: Advarsel - Hackere er klar til at angribe danskere

Akademikerne bakker også op om regeringens nye lønkompensationspakke. Forbundet ser det som helt afgørende, at vi holder hånden under både virksomheder og lønmodtagere i den helt ekstraordinære situation.

- Det er en ansvarligt pakke, der i dag er fremlagt. Vi skal som samfund holde hånden under de lønmodtagere og virksomheder, der helt og aldeles uforskyldt står i en svær og usikker situation. Det er nu, at vi skal vise, at vi kan stå sammen, så vi kan komme bedst muligt igennem den svære periode, udtaler Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, i en pressemeddelelse

Næste skridt er ifølge Qvistgaard, at finde løsninger for de helt små virksomheder, enkeltmandsvirksomheder og freelancere, der har mistet deres indtægt. Derfor er Lars Qvistgaard glad for, at statsministeren i dag gjorde det klart, at næste skridt er at finde løsninger for netop denne gruppe:

- Det er positivt, at Mette Frederiksen allerede nu siger, at næste skridt er at hjælpe de helt små virksomheder, enkeltmandsvirksomheder og freelancere. Vi har rigtig mange medlemmer, der lige nu er i klemme, fordi deres indtægt er forsvundet fra den ene dag til den anden, siger Lars Qvistgaard og uddyber:

- Situationen viser klart, at den danske model også virker i krisetider. Næste skridt må være at finde løsninger for de danskere, der stadig mangler afklaring. Vi har brug for at stå sammen, så vi alle sammen kommer bedst muligt gennem krisen.

Sådan ser aftalen ud:

  • Aftalen gælder for lønmodtagere på de private virksomheder, der er særligt hårdt ramt økonomisk som følge af COVID-19-krisen. Her bliver der tale om virksomheder, der ellers står overfor at skulle varsle afskedigelser af minimum 30 procent af deres medarbejdere eller flere end 50 ansatte.
  • For fuldtidsansatte vil den statslige lønkompensation månedligt udgøre 75 procent af de samlede lønudgifter til de omfattede medarbejderes løn. Dog maksimalt 23.000 kroner om måneden.
  • For timelønnede kan lønkompensationen udgøre 90 procent, men maksimalt 26.000 kroner per måned for en fuldtidsansat, der bliver omfattet af ordningen.
  • Som en del af aftalen skal den enkelte lønmodtager, som virksomheden får lønkompensation for, anvende fem ferie- eller afspadseringsdage i tilknytning til kompensationsperioden. Virksomhederne kan ikke modtage lønkompensation for disse dage. Har man ikke opsparet ferie, afspadsering mv. skal der afholdes tjenestefri uden løn eller bruges dage fra det nye ferieår.