'Ekstra hårdt' pres på fødegange:
'Vi er virkelig afhængige af, at jordemødrene tager ekstra vagter'

20151214-202629-3-1920x1281we__3_
16. jun. 2021 08.10
Ekstra mange fødsler og mangel på jordemødre presser fødegangene i hovedstaden ekstra hårdt denne sommer.

Der kommer et 'helt særligt pres' på fødegangene på Region Hovedstadens hospitaler i løbet af sommeren. 

Det oplyser regionen til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Jordemødre skeptiske for prioritering af fødeområdetJordemødre skeptiske for prioritering af fødeområdet

Juli, august og september er normalt højsæson for fødsler, men i år forventer regionen ekstra mange fødsler i løbet af sommeren. Samtidig er der en stor mangel på jordemødre. Lige nu er hver tiende stilling ubesat.

Og Christoffer Buster Reinhardt (K), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, erkender, at bliver 'ekstra hårdt' på fødegangene til sommer. 

- Vi er virkelig afhængige af, at jordemødrene tager ekstra vagter på fødegangen. For jeg er slet ikke i tvivl om, at vi bliver ekstra pressede, når der er flere fødsler kombineret med ubesatte stillinger og sommerferie, siger han til Berlingske.

Også regionrådsformand Sophie Hæstorp kalder det 'en helt ekstraordinær situation'. 

Har indført særligt tillæg

Sundhedsudvalget i regionen har forsøgt at forebygge presset ved at indføre et såkaldt belastningstillæg, der skal få jordemødrene til at tage flere vagter hen over sommeren. Christoffer Buster Reinhardt erkender dog, at det ikke løser problemerne med de ubesatte stillinger på sigt.

Der har længe været kritik af forholdene på landets fødegange. DR har blandt andet tidligere skrevet om kvinder i fødsel, der blev sendt videre til andre hospitaler. De mange beretninger fra utilfredse kvinder har ført til et borgerforslag om nationale rettigheder for fødende, som netop er blevet vedtaget i Folketinget. 

LÆS OGSÅ: Blev sendt ned i taxa under veer: Pressede afdelinger sender fødende på langfart

Men også forholdene for de ansatte har tidligere været beskrevet som en ond spiral, hvor manglende jordemødre giver stressende arbejdsforhold, der gør det svært at skaffe flere jordemødre. Samtidig er mange jordemødre utilfredse med lønnen i det offentlige.

En stor gruppe jordemødre og studerende er så vrede over netop lønforhold, at de nægter at underskrive en ansættelseskontrakt som jordemoder i det offentlige, har vi tidligere beskrevet på A4 Overenskomst.

LÆS OGSÅ: 500 vil nægte at arbejde som jordemoder indtil lønløft: Fagforening advarer

Der er i foråret blevet afsat 18 millioner kroner til området af politikerne i Region Hovedstaden, men der vil gå tid, før pengene kommer ud at virke på fødegangene, siger Jordemoderforeningen til Berlingske.