Efter røverier og overfald på bude:
Politikere tordner mod Wolt

20200501-113538-6-1920x1288we
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
18. mar. 2021 06.37
Flere politikerne på Christiansborg mener, at Wolt bærer et ansvar, når selskabets madbude bliver overfaldet og får frarøvet deres scootere.

Hos en lang række ordførere hos Folketingets partier vækker det forargelse, at Wolt-bude bliver udsat for overfald og målrettede røverier, når de leverer take-away til danskerne.

Det skriver Fagbladet 3F.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb kalder det “rædselsfuldt” og en “forråelse af vores samfund”.

Hun anser Wolt for at være arbejdsgiver og mener ikke, Wolt kan skjule sig fra arbejdsgiveransvaret ved at kalde budene for selvstændige.

- Wolt burde føre logbog over, hvad der kommer af henvendelser fra budene. De bliver nødt til at sende medhjælpere med ud på stikprøver. Og så burde Wolt sige, at man kun leverer maden til gaden, og hvis man skal levere til døren, skal der være to bude, siger Jette Gottlieb.

Også Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Henrik Møller er forfærdet over historierne om overfald og røverier begået mod Wolt-bude.

Og han mener også, at Wolt burde tage ansvar for budenes sikkerhed, når de sender dem ud for at levere mad i bestemte områder.

- Det er under al kritik, at virksomheden, der er hovedansvarlig, fralægger sig alt ansvar. Det er en af konsekvenserne ved platformsøkonomien, hvor alle er sin egen lykkes smed. Wolt bør sikre sig, at budene ikke bliver slået ned eller overfaldet, siger Henrik Møller.

Beskæftigelsesordfører Naser Khader for de Konservative kalder det ‘groft uforsvarligt’, at man i en retsstat skal frygte for at blive frarøvet sin scooter, mens man afleverer take-away.

- Wolt har succes med deres virksomhed, og jeg kan derfor kun se, at det også er i Wolts interesse, at ‘selvstændige’ bude føler sig sikre, når de kører rundt, lyder det fra Naser Khader i en sms til Fagbladet 3F.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted mener, at Wolt har et ansvar for at tjekke, om budene har papirerne i orden, så de er dækket, hvis de bliver overfaldet.

Men det er budenes eget ansvar at sige fra, hvis de ikke vil levere i et særligt område, lyder det.

- Det er udenlandsk arbejdskraft, og de skal gøre op med sig selv, om de har lyst til at arbejde i Danmark. Ingen tvinger dem til at køre ind i et bestemt område, og ingen tvinger dem til at blive i Danmark, siger Bent Bøgsted.

Hos det Radikale Venstre har de ikke fastlagt deres holdning til Wolts forretningsmodel med selvstændige bude, forklarer beskæftigelsesordfører Samira Nawa. Hun kan dog sagtens se nogle udfordringer i forhold til, hvem der bærer ansvaret i forbindelse med overfald og røverier.

- Jeg synes, det lyder foruroligende, at der er mennesker, som bliver chikaneret i nogle områder af Danmark. Der må være et arbejdsgiveransvar her, som jeg vil undersøge nærmere, siger Samira Nawa.

Beskæftigelsesordfører Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige mener, at det er ‘helt grotesk’, at Wolt-bude skal frygte at bringe mad ud i visse boligområder. Han forventer, at justitsministeren undersøger sagen og tager affære.

- Det er en falliterklæring, hvis der er områder, du ikke kan arbejde i. Om du så er selvstændig eller lønmodtager, skal vi være lige godt dækket af retsstaten, siger han.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra Wolt, men selskabet havde ved deadline ikke reageret på Fagbladet 3F’s henvendelse.