pengesedler
Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

PFA: Pas på med at ændre din pensions investeringsprofil

13. maj 2020, 16:00
Under coronakrisen kan det være fristende at ændre sin pensionsopsparings investeringsprofil for at undgå tab, men beslutningen kan koste mange penge, skriver PFA's forbrugerøkonom Carsten Holdum.

Coronavirussen har medført store udsving på finansmarkederne, og det har også haft betydning for danskernes pensionsopsparing.

Denne uro har naturligt nok kunnet give anledning til bekymring hos pensionskunderne, og for mange har det været fristende at skrue ned for risikoen i pensionsopsparingen i et forsøg på at begrænse tabene.

Og det kan meget vel have været en dyr fornøjelse, hvis man har valgt mindre risiko i perioden. Det viser nye tal fra PFA, som pr. medio april har analyseret kundernes investeringsvalg i forbindelse med coronakrisen.

LÆS OGSÅ: 9 vigtige ting, du skal vide om din pension i 2020

0,3 procent af kunderne har valgt mindre risiko i deres investeringsprofil i perioden som følge af coronakrisen. Første bølge på cirka 500 kunder skruede ned for risikoen i slutningen af februar, mens anden bølge på cirka 1.000 kunder valgte at skrue ned særligt i starten af marts.

Sjældent en fordel

PFA's analyse medio april viser, at det kun er den lille gruppe på 500, som har fået en fordel ved at vælge mindre risiko, da de var tidligt ude og dermed undgik størstedelen af aktienedturen.

Den anden større gruppe skiftede for sent, så de undgik kun en mindre eller slet ingen del af aktienedturen, men til gengæld mistede de den efterfølgende optur.

Beregninger fra PFA viser, at hvis man har skiftet til lavere risiko midt i coronakrisen, har det givet et ekstratab på cirka 50.000 kroner per million kroner i forhold til, hvis man havde haft is i maven og ikke foretaget sig noget, og dermed havde holdt fast i sin investeringsprofil.

Det viser, at det er vanskeligt for privatpersoner at finde det rigtige tidspunkt at vælge op og ned. Og det er ofte en dårlig beslutning at ændre investeringsvalg, når markedet først er dykket.

Straffet to gange

For selvom det er naturligt og fristende at ville skrue ned for risikoen, når kursfaldene rammer, er der stor risiko for at komme ind i den forkerte spiral med at sælge billigt og købe dyrt. I så fald bliver man straffet to gange.

Man skal huske, at ens pension er langsigtet opsparing. Derfor er det bedre én gang for alle at vælge sin investeringsprofil, have is i maven og holde sig til den i turbulente tider som disse, og så som udgangspunkt lade sit professionelle pensionsselskab stå for at klare skibet gennem uvejret. Og det har langt de fleste da også valgt at gøre ifølge vores analyse.

Generelt er der løbende en lille andel af kunder, som ændrer i deres investeringsprofil, typisk i forbindelse med jobskifte. Når det sker, er det typisk hver fjerde, der skruer ned for risikoen, mens tre ud af fire vælger mere risiko.

Men de nye tal viser, at blandt de kunder, som skiftede investeringsprofil i marts, valgte 53 procent en mindre risiko, mens resten valgte mere risiko.

I april måned er billedet dog stort set normalt igen, hvor knap tre ud af fire af dem, der har ændret profil, har valgt mere risiko, og hver fjerde har skruet ned for risikoen.

Optimismen på vej tilbage

Det kan vidne om, at bekymringerne er blevet mindre, og at optimismen måske så småt er ved at indfinde sig igen.

LÆS OGSÅ: A-kasser slår alarm: Systemet kan brænde sammen

Men hvis man fortsat sover dårligt om natten på grund af den aktuelle uro på finansmarkederne, så kan det give mening at tale tingene igennem med en rådgiver. Det gælder særligt for ældre tæt på pensionsalderen.