Danske pensionsselskaber har indirekte støttet militærregime

20121211-171103-4-1920x1920we
Af de i alt 22,7 millioner kroner, som de danske pensionsselskaber har investeret i indiske Adani Ports, er langt størstedelen af værdipapirerne ejet af AP. (Arkivfoto) Foto: Ritzau Scanpix
7. apr. 2021 05.39
22,7 millioner af danskernes pensionskroner har gennem fire pensionsselskaber været investeret i en virksomhed, der i ny rapport kædes sammen med Myanmars militærregime.

Den uafhængige, australske organisation Australian Centre for International Justice retter i en ny rapport skarp kritik af den indiske virksomhed Adani Ports, som fire danske pensionsselskaber har investeret i, og opfordrer investorer til at frasælge aktier.

De fire danske pensionsselskaber er AP Pension, Pensam, Lægernes Pension og P+.

Af de i alt 22,7 millioner kroner, som de danske pensionsselskaber har investeret i indiske Adani Ports, er langt størstedelen af værdipapirerne ejet af AP.

Pension og Pensam. AP Pension står således for en aktiepost på ca. 14,6 mio. kr., mens Pensam har for ca. 6,7 mio. kr. i virksomhedsobligationer i Adani Ports. De resterende ca. 1,5 mio. kr. er fordelt mellem Lægernes Pension og P+.

Adani Ports har ifølge rapporten overført ca. 325 mio. kr. i forbindelse med et stort havneprojekt i byen Yangon i Myanmar til virksomheden Myanmar Economic Corporation. Virksomheden er et stort konglomerat, der er ejet og drevet af militæret i Myanmar.

De danske pensionsselskaber understreger overfor Radio4, at man ikke har kendt til de forhold, der bliver beskrevet i rapporten, og fortæller derudover, at Adani Ports-aktien er blevet en del af pensionsselskabernes portefølje gennem eksterne investeringsfonde. Det er således ikke de danske pensionsselskaber, der aktivt har købt den indiske aktie.

”Vi har allerede taget dialog med vores rådgiver Sustainalytics om de nye oplysninger, som vi selvsagt tager meget alvorligt i lyset af de ulykkelige begivenheder, der finder sted i Myanmar, og vi kommer til at undersøge sagen nærmere i samarbejde med vores rådgiver,” skriver ESG-chef Mikael Bek fra Pensam til Radio4.

Samme melding lyder fra AP Pension.

"Vi har brug for at undersøge sagen nærmere sammen med vores eksterne rådgiver, før vi kan sige noget konkret om, hvordan vi håndterer situationen," siger pressechef i AP Pension, Nicolai Nielsen, til Radio4.

Adani Ports-aktien har også skabt uro og kritik i Norge. Her er det kommet frem, at Oljefondet, der er en norsk statsejet pensionsfond, har investeret 1,4 mia. kr. i den indiske virksomhed.

Hos pensionsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension forsikrer man også om, at sagen nu bliver undersøgt.

”Når der kommer sådanne oplysninger frem, så går der en proces i gang ude hos pensionsselskaberne, fordi det er jo helt nye oplysninger. Selskaberne skal undersøge, hvad der ligger bag de nye oplysninger og være sikre på, at oplysningerne er helt korrekte. Og til sidst skal de jo så tage en beslutning om, hvorvidt det er så problematisk, og om der bør handles på det", siger underdirektør i Forsikring og Pension, Tom Vile Jensen til Radio4.

"Danske pensionsselskaber har 3.500 mia. kr. stående i forskellige aktiver. To tredjedele af dem er i udlandet, så det sker af og til, at der opstår tvivlsspørgsmål og dilemmaer, som de her. Det her, vil jeg dog nok sige, er beskyldninger om forhold i den grovere ende", siger Tom Vile Jensen til Radio4.

Adani Ports-aktien har ellers været et godt bekendtskab for de danske pensionsformuer i 2021. Siden 1. januar er den nemlig steget med 68,67 procent.