20121211-171104-6-1920x1920we
Foto: Ritzau Scanpix

Pensionskasser betaler milliarder til syge borgere

19. okt. 2020 06.34
Landets pensionsselskaber betaler i stigende grad til danskere på førtidspension, dækker udgifter til fysioterapeuten og satser stort på forebyggelse.

Hver eneste måned modtager næsten 43.000 danskere i den arbejdsdygtige alder tusinder og atter tusinder kroner i udbetaling fra deres pensionsselskab.

De har alle mistet hele eller dele af deres erhvervsevne. Nogle er førtidspensionister. Andre arbejder som fleksjobbere.

Alle får de suppleret den offentlige velfærdsydelse med ekstra penge fra et privat pensionsselskab, fordi de har en privat pensionsordning, som også hjælper ved tab af erhvervsevne.

LÆS OGSÅ: I pænt Københavner-kvarter bor polske arbejdere tæt sammen: 'Smitten kan sprede sig hurtigt her'

Det høje omfang på 43.000 fremgår af en opgørelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension og kan mærkes på pensionsselskabernes regnskaber.

Kilder i branchen anslår over for Mandag Morgen, at pensionsselskabernes samlede udbetalinger til de 43.000 borgere løber op i over fem milliarder kroner om året. Et beløb, som kan være væsentligt højere.

Som Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere formand for både Pensionskommissionen og Velfærdskommissionen, udtrykker det:

- Det er et stort tal og noget overset i diskussionen af, hvordan vores velfærdssamfund udvikler sig. Det er også et eksempel på, at danskerne ikke bare sparer op til deres pension, men også betaler til flere og flere forsikringsordninger, der dækker velfærdsopgaver, siger Torben M. Andersen.

De høje, og stigende udbetalinger påfører selskaberne et tab i milliardklassen.

- Tab af erhvervsevne er et smertensbarn, men det er også et tegn på, at vi måske kunne have hjulpet vores kunder meget tidligere, så de og vi aldrig var endt i den her situation, siger Camilla Thind Sunesen, chef for sundhedsløsninger i Danica.

Lige netop den tilgang deler hun og Danica med en række andre aktører i branchen.

- Vi har et omfattende program for forebyggelse med 400.000 behandlinger om året. Vores formål er at hjælpe folk med at kunne blive længere på arbejdsmarkedet. Derfor har vi fokus på tidlig identifikation af helbredsudfordringer, siger Torben Möger Pedersen, PensionDanmark og konkluderer:

- Tidligere havnede for mange på førtidspension som følge af skader, som i starten var banale og beskedne, og som kunne være løst gennem en tidlig, forebyggende indsats.

Udviklingen nu skyldes i første omfang psykiske lidelser. Tilbage i 2016 lå psykiske lidelser bag 30 procent af tilkendelserne. I 2019 var andelen steget til 35 procent. Stress er langt den hyppigste af de psykiske lidelser.

- Flere og flere får mentale udfordringer, der fører til tab af erhvervsevne. Nogle gange har vores kunder ventet alt for længe med at bede om hjælp. Det kan der være flere årsager til, men nu giver vi vores kunder digital adgang til en læge, en psykolog eller en diætist, uden at de først skal anmelde eller få godkendt en skade, siger Camilla Thind Sunesen fra Danica.