20191212-105422-L-1920x1920we
- Det er noget forbandet svineri, når man hyrer polske lærlinge på denne måde. Jeg synes, ministeren skal se på, hvordan dette overhovedet kan ske, siger Bent Bøgsted (DF). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Vil have minister til at lukke hul for polske lærlinge: 'Noget forbandet svineri'

4. sep 2020, 6:29
Der skal lukkes for det hul, der lader polske lærlinge uddanne sig i hjemlandet, selvom de burde være lærlinge på dansk offentlig byggeplads i Odense, mener SF og DF.

Hvordan kan det ske, at et gigantisk dansk offentligt byggeri stort set kun har polske lærlinge?

Det spørgsmål stiller flere partier i Folketinget sig selv, efter at Fagbladet 3F har afsløret, at det danske milliardbyggeri Odense Universitetshospital (Nyt OUH) har 46 polske lærlinge på byggeriet.

Ingen af de polske lærlinge er dog på byggepladsen i Odense. I stedet er de ansat på en betonfabrik i Poznan i hjemlandet og kommer aldrig til at besøge eller arbejde i Odense.

Derfor kræver flere partier nu, at regeringen går ind i sagen.

LÆS OGSÅ: Forbund kritiserer minister for dødvande: Husk dit løfte om ressourceforløb, Hummelgaard

- De må jo tro, at vi er idioter, de her firmaer, hvis de tror, de kan slippe afsted med at hyre polske lærlinge i Polen, siger Karsten Hønge, der er beskæftigelsesordfører for SF.

- Der er ingen tvivl om, at danske lærlingepladser skal gå til danske lærlinge. Og hvis de udenlandske firmaer synes, det er for svært at leve op til klausulerne om at skaffe lærlinge, så siger vi gerne farvel og tak. Vi skal ikke gå på kompromis med dette overhovedet, siger han.

Samme klare budskab lyder fra Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted.

- Det er noget forbandet svineri, når man hyrer polske lærlinge på denne måde. Jeg synes, ministeren skal se på, hvordan dette overhovedet kan ske, siger han.

Et springende punkt i sagen fra Odense er, om det faktisk er lovligt i forhold til EU-reglerne at udelukke polske unge fra at blive lærlinge på et dansk byggeri - også selvom de ikke er i Danmark.

Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V), siger ja og vil ikke anerkende polakkerne som reelle lærlinge på byggeriet til 7,4 milliarder kroner.

Men totalentreprenøren på supersygehuset holder fast: De er ifølge dem selv i deres gode ret til at ansætte polske lærlinge i Polen. EU’s regler beskytter dem.

Men det bider ikke på Bent Bøgsted. Han henviser i stedet til de politiske aftaler, der blev indgået for få måneder siden mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Her blev der afsat 5,4 milliarder kroner til at skabe flere lærepladser i Danmark.

- Jeg er ligeglad med EU-regler. Vi har en politisk aftale om, at der skal oprettes lærlingepladser i Danmark. Det er aftalen. Det var aldrig hensigten, at de skulle gå til udlændinge, siger han.

Heller ikke Karsten Hønge mener, at der er særlig grund til at diskutere EU-regler. I stedet skal der fokuseres på, hvordan vi fastholder uddannelse herhjemme.

- Vi må ruste os i Danmark til at forsvare vores arbejdspladser og vores lærepladser, ellers ender vi med at tabe. Vi bruger ofte økonomi til at banke Danmark i gang - også lige nu med corona-krise-pakkerne. Men hvis vi ikke målrettet sørger for, at vi får skabt nogle danske lærepladser og udlært nye folk, så kan vi ikke klare os fremover, siger SF-ordføreren.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra erhvervsministeren og beskæftigelsesministeren til sagen, men ingen af ministerierne har svaret.